DEBATT

Det frie markedet eksisterer ikke

Finanskrisen burde vært spikeren i kisten for frimarkedsideologien. Men myten om det frie markedet har fått leve videre og bidratt til både Brexit og Trump.

NEDTUR: En aksjemekler foran DAX-indeksen ved børsen i Frankfurt 8. august 2011, da indeksen falt med 4,5 prosent. - Perioden med frimarkedsideologi har gitt dårligere økonomiske resultater i de fleste regioner i verden: Vi har fått lavere vekst, høyere ulikhet, lavere jobbsikkerhet og finansiell ustabilitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach 
NEDTUR: En aksjemekler foran DAX-indeksen ved børsen i Frankfurt 8. august 2011, da indeksen falt med 4,5 prosent. - Perioden med frimarkedsideologi har gitt dårligere økonomiske resultater i de fleste regioner i verden: Vi har fått lavere vekst, høyere ulikhet, lavere jobbsikkerhet og finansiell ustabilitet, skriver artikkelforfatteren. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Økonomer idealiserer et fritt marked med perfekt konkurranse. Til grunn for den offentlige debatten ligger en idé om den frie markedsøkonomien som et naturlig og effektivt system, hvor man har forskjellig syn på hvor mye man bør gripe inn i det frie markedet.

Men i virkeligheten finnes det ikke noe fritt marked. Det påstår i alle fall økonomen Ha-Joon Chang i boken 23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen, som jeg har oversatt, og som kommer ut i norsk oversettelse denne uken. Hvis vi klarer å kvitte oss med myten om det frie markedet, har vi tatt første skritt på veien til å forstå kapitalismen, hevder han.

Chang påstår at en frimarkedsideologi har styrt verden siden 1980-tallet. Det har ført til privatisering av statlige bedrifter, deregulering av finans, liberalisering av handel, fleksibilisering av arbeidsmarkedet, skattekutt og velferdskutt. Vi har fått høre at utviklingen er nødvendig og naturlig, at den sikrer individets valgfrihet og bedriftenes næringsfrihet, og fremmer økonomisk vekst og effektivitet.

Chang viser at denne perioden med frimarkedsideologi har gitt dårligere økonomiske resultater i de fleste regioner i verden: Vi har fått lavere vekst, høyere ulikhet, lavere jobbsikkerhet og finansiell ustabilitet – med finanskrisen i 2008 og dens etterspill som den foreløpige kronen på verket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer