Det går alltid en sjef

Styret i NSB tok ansvar og ble sittende. Så ba de direktør Ueland om å ta ansvar - og gå. Stakkars NSB - der er det snart bare direktører som går. Og forestillingen i går var ikke egnet til å styrke tilliten. Men dramatikken er på høyde med EM - og vel så det.

For det var ikke noen nytrøstet konsernsjef med fallskjerm som freste mot styret i mikrofoner og mobilsamtaler etter å ha blitt sparket i går. - Jeg tar styrets beslutning til etterretning og skal prøve å forholde meg profesjonelt til det, sa Ueland, før han fortalte hvor merkelig han syns det var å bli sparket uten varsel. Det har ikke gått opp for meg ennå, føyde han til.

- Jeg har mistet all tillit til styrets leder etter den behandling jeg har fått i dag. Nei, jeg har ikke fått en menneskelig behandling, sa Ueland på Sommeråpent. Det var et scoop for NRK og programlederne Arnhild Myklebust Eggen og Jon Gelius å få Ueland-intervjuet.

Knefall

At AdTranz tidligere på dagen løp rundt til alle mikrofoner for å ta fullt knefall og alt ansvar for Signatur-akslingene, bidro ikke til avklaring - her var det så mange som tok så mange slags ansvar på så ulike måter at kaoset nærmest liknet togavviklingen til NSB. Visekonsernsjefen gikk av på direkten - hun hadde ikke tillit til styret. Nå må selskapet finne ny konserndirektør - og det midt i ferieavviklingen. Det er sjelden man ser slike drama på nyhetene uten noe synlig forsøk på regi fra informasjonssjefer og mediekonsulenter - i NSB er det nå hver mann for seg selv. For tida synes altså folk flest det er tryggere å ta fly enn tog. Det er til å forstå.

Konkurranse

Jeg så faktisk «Billetten» på NRK i går. Det var det nok ikke mange andre som gjorde. Jeg tviler på at deltakere som Jon Michelet og Anne B. Ragde engang brydde seg med å se seg selv. Det er ikke lett å konkurrere med Nederland- Italia på TV2.

«Billetten» er en uformell, hyggelig, hjemmesnekret spørrekonkurranse i klassisk mal. Pluss for ekstrainformasjon underveis (Ekofisk heter Ekofisk fordi Phillips slapp opp for engelske fiskenavn på E - og fordi en amerikaner ikke kunne stave Ekko). Men poengsanking i form av togvogner ble vel valgt før NSBs siste avsporinger.

Først i dag kom bildene av de portugisiske reaksjonene etter gårsdagens straffesparkbeslutning. Man ønsket ikke å vise usportslig opptreden på skjermen. Det er en alvorlig påminning om at produsentenes kameradekning av fotballkamper ikke er ment som nyhetsdekning - men som pakket og pyntet underholdning. Godtas slikt, er journalistikken i lomma på UEFA.

andreas.wiese@dagbladet.no