DEBATT

Polariseringens pris:

Det går et spøkelse gjennom Norge, høyrepopulismens spøkelse

Listhaugs avgang er bare starten på et politisk drama som vil avgjøre om vi klarer å beholde viktige kvaliteter ved det norske demokratiet.

ANSVARLIG: I Norge har vi heldigvis et ansvarlig konservativt parti med gode demokratiske ryggmargsreflekser. Men med Listhaug som en såret tiger på Stortinget blir utfordringene enda mer akutt for Høyre de neste tre årene, skriver kronikkforfatteren. På bildet Sylvi Listhaug (Frp) og Erna Solberg (H).
Foto: Øistein Norum Monsen
ANSVARLIG: I Norge har vi heldigvis et ansvarlig konservativt parti med gode demokratiske ryggmargsreflekser. Men med Listhaug som en såret tiger på Stortinget blir utfordringene enda mer akutt for Høyre de neste tre årene, skriver kronikkforfatteren. På bildet Sylvi Listhaug (Frp) og Erna Solberg (H). Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Den siste uka så har vi sett utrolig mye ondskap i Norge», sa Sylvi Listhaug da hun møtte pressen i går. Hun mente norsk politikk var redusert til en barnehage der hun var den eneste voksne, KrF var et parti uten ryggrad og Jonas Gahr Støre en katastrofe som hadde fratatt henne ytringsfriheten.

Statsråder pleier å gå av med en hyllest til det norske demokratiet, Listhaug forlot regjeringskontorene med en skyllebøtte over sine politiske motstandere. Drapstruslene florerer i sosiale medier både mot Listhaug og hennes nye nemesis, Jonas Gahr Støre, som stilte med politivakt i Stortingets vandrehall.

Forrige uke var det noe som brast i norsk demokrati. Sårene etter 22. juli, en statsråd uten hemninger og en svak men provosert opposisjon utgjorde en eksplosiv cocktail som satte den norske konsensuskulturen på sin kraftigste prøve i etterkrigstiden.

Stortinget satte en klar grense for hvordan en statsråd kan oppføre seg, men det trekket utløser nå en større debatt. Listhaugs avgang er bare starten på et politisk drama som vil avgjøre om vi klarer å beholde viktige kvaliteter ved det norske demokratiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer