- Det går faktisk an å kjempe for både likestilling og litteratur

Anniken Huitfeldt svarer på kritikken.

PRISDUMPING: Kulturministeren har fått kritikk fra deler av bokbransjen for ikke å stå på nok for en egen boklov.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRISDUMPING: Kulturministeren har fått kritikk fra deler av bokbransjen for ikke å stå på nok for en egen boklov. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les Dag Nestegards innlegg her.

DEBATTINNLEGG: Bok og Samfunns redaktør Dag Nestegard mener å vite at jeg er mer opptatt av kvinnesak enn kulturpolitikk når han etterlyser min holdning til en egen boklov.

Gunn Karin Gjul har reist debatten. Vi forlenget bransjens unntak fra konkurranseloven med fire år fordi vi tror på bokbransjens argumenter om at fastpris bidrar til mer mangfold. Norsk litteraturpolitikk har vært vellykket. Vi har mange gode norske forfattere. Bokavtalen for skjønnlitteratur gjelder til 31.12.14. Det er med andre ord god tid før regjeringen skal ta opp spørsmålet til ny vurdering.

Telemarksforsknings rapport om bokavtalen slår fast at dagens fastprisordning ikke fungerer etter hensikten samtidig som den sier at fri utsalgspris heller ikke er veien å gå. Slike tvetydige konklusjoner gir god grunn til å undersøke hva som virker. En boklov vil tvinge prisregulering også på de forlagene som i dag ikke er medlemmer av Forleggerforeningen, og som ønsker å selge bøkene sine billig den første tiden. En slik skjerping av dagens bestemmelse krever god dokumentasjon før regjeringen kan gå inn for det. Gjul mener også at en lovpålagt prisregulering krever at vi ser på eierskap i bokbransjen der de store forlagshusene også eier mange av bokhandlene. Vi må være sikre på at alle former for regulering er i forfatternes og lesernes interesser, og ikke kun genererer større overskudd til eierne i bokbransjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer