Det går likar no i London

LONDON (Dagbladet): Først tok de bygdelokalene i Trøndelag. Så tok de resten av landet. Nå har D.D.E. tatt stålgrep om London. Skjønt, noen internasjonal storlansering blir det neppe snakk om etter Namsos-gruppas elleville opptreden på kultstedet Tiroler Hut.

- Å, å, å, det går likar no, synger Bjarne Brøndbo slik han har gjort til stor jubel fra et feststemt norsk publikum de to siste åra. Forskjellen nå er at det skjer i London, byen urbane norske musikere har valfartet til de siste åra. Og verst av alt: D.D.E. går rett hjem i verdensmetropolen. Bokstavelig talt. For på første rad sitter Trondheims-fruene Brit Winther og Bente K. Eck.

Mette Hartmann mente bøndene og fiskerne fikk holde seg hjemme i Norge, men det er D.D.E. helt uenig i. For når alle andre norske artister reiser til utlandet for å gjøre seg store og fete, hvorfor ikke de også?

Zorba

Bjarne Brøndbo og co. bruker londonvisitten til å ta bilder til sitt nye album som slippes lørdag 25. april. Men det er jo ikke til å unngå at man sjekker ut hva som rører seg når man først er i by'n. Og gutta vet hvor de skal gå. For Bjarne og bassist Eivind Berre har vært i London før. Den gangen stupte de ned i verdensbyens nattemørke og inn på den smått legendariske, østerrikske restauranten Tiroler Hut.

- Vi danset zorba med en sliten gledespike, mens en japaner ved navn Ricardo sang arier. Uforglemmelig, hikster Brøndbo.

Og denne gangen er de ikke før kommet inn i lokalet, før stedets entusiastiske eier og showmann gjennom 31 år, Joseph Friedman, kaprer gutta til en durabelig jamsession.

- Kuppelhau og magasjau! Det vil nok vare ei stund , synger Bjarne, mens London skjelver. Han er akkompagnert av Bosse på trekkspill og tidløs rytmeboks og Joseph på saksofon. Det låter så sterkt at de smårutete gardinene blafrer, og de blasse alpebildene på veggene får ny glans.

Nese for det hippe

Borte i det ene hjørnet på Tiroler Hut feirer engelske Bob 44-årsdagen sin sammen med en vennegjeng. De nikker anerkjennende til D.D.E.s meget alternative versjon av «Raindrops Keep Falling On My Head». Men entusiasmen er hakket større hos Brit og Bente fra Trondheim.

- D.D.E. er jo favorittan mine, stråler Bente. Men jeg måtte til London for å oppleve dem i levende live, sier hun og ler hjertelig.

Men D.D.E. er ikke de første norske stjernene som har fått øynene opp for Tiroler Huts storhet.

- Vi har truffet Morten Harket her tidligere, beretter Bente, som har vanket på Tiroler Hut i 15 år. Og Joseph Friedmans «Wall of Fame» viser at både Jarvis Cocker fra Pulp og Brett Anderson fra Suede har besøkt stedet.

Mr. Norway

- Vi har nese for hva som er hipt her i London, kommenterer Bjarne tørt.

«Det er langt fra Namsos til Royal Albert Hall,» het det i en låt på Åge Aleksandersen-plata «7800 Namsos» fra 70-tallet. Men det var den gang. Nå kan ikke Norges mest folkekjære band flytte seg mange meterne i London uten å møte fans. De fleste norske.

Tidligere på kvelden har de skrevet autografer og latt seg avbilde sammen med en jentegjeng fra Molde. Og inne på puben The Swan blir Bjarne Brøndbo raskt kronet til Mr. Norway av stedets halvgale pianist.

Så halvgal er han at han til og med har «Nidelven stille og vakker du er» og «Rosenborg-sangen» på repertoaret. Selvfølgelig til høylytt og entusiastisk koring fra trøndermafiaen i D.D.E. Trøndere på London-tur, aldri sur!

«Heia Norge» står det på skjorta til Bjarne Brøndbo som akkurat tyter over D.D.E.-vokalistens berømte rumpe. Og etter knallsuksessen med «Rompa mi» på den forrige plata, kan D.D.E. forsikre følgende:

- Ordet rumpa er med også på den nye plata. Vi har også gjort en ny versjon av «Rompa mi». Den heter «Ku... min», brøler Brøndbo. Spøk til side, så har D.D.E. stor tro på oppfølgeren til 250000-selgeren «Det går likar no».

Kubjelleshow

- Den blir litt mer popete enn den forrige, men vi kan love folk at vi holder oss til det vi kan. Vi skal ikke revolusjonere Musikk-Norge denne gangen heller. Det overlater vi til andre, understreker Brøndbo. Han stoler på magefølelsen når det gjelder den nye plata.

- Vi har jævla store mager, så magefølelsen er på topp, kommenterer Bjarne.

Han har ikke før sagt det, før krovert Joseph drar i gang med et ellevilt kubjelleshow.

D.D.E.-gutta vrir seg i latter og er ikke lenger så deprimerte over at det ikke ble noe av ideen om å oppsøke Mette Hartmann i London, og synge utenfor huset hennes. For denne gjengen med bondeknøler trives like godt i London som i Namsos.

TIROLER RA!: Joseph Friedman river i en jam sammen med Bjarne Bård Jørgen Iversen.