13 PROSENT Stemmer på Per Sandberg og Siv Jensen. Frp har hatt en trøblete vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
13 PROSENT Stemmer på Per Sandberg og Siv Jensen. Frp har hatt en trøblete vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Det går likar no

Frp rekker å redde stemninga akkurat i tide før landsmøtet.

Kommentar

De har hatt en hard vinter. I Dagbladets målinger har Frp sett 9-tallet, som er laveste oppslutning siden 1996. Partiet har selv skyld i det. Det startet med en tøff budsjettrunde der regjeringen kom i ubalanse mellom kutt til uføre og skattelette til de rike, og fortsatte med heftig krangling mellom Frp og samarbeidspartiene om asylbarn og fremmedkrigere.

Midt i stormen har Frps nestleder Per Sandberg stått. Han sendte sjokkbølger gjennom norsk politikk da han beskyldte KrF for å være medansvarlige for IS-massakrene. Sammen med partileder Siv Jensen måtte han ut og beklage. Saken kom på toppen av den langvarige asylbarnkonflikten mellom Frp og mellompartiene. Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande raslet med samarbeidsavtalen og Sandberg anklaget dem for utpressing. Da partene omsider var enige om en avtale, kom han med et erte-utspill i Dagbladet om at Venstre og KrF nærmest var blitt lurt. Da fikk Frp's stortingsgruppe og statsminister Erna Solberg nok. Jensen måtte ut og dementere nestlederens budskap. Resten av asylkrangelen - for den er ikke over - tas på bakrommet.

Sandbergs utspill har gjort varig skade på forholdet til Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide. Når Siv Jensen like før landsmøtet sier til Dagbladet at Sandberg ikke er en bråkmaker og minner om at han var en av arkitektene bak regjeringsavtalen, binder hun sin mektige nestleder til masta. Og det er jo sant at han ikke har bråkt på hele tre uker. Sandberg mistet popularitet internt, men er fortsatt viktig for Jensen fordi han representerer en stor del av grasrota. I går holdt både han og Ap-nestleder Trond Giske appell på Jessheim. Sandberg med pølser og Pink Floyd, Giske med marsipankake og hornmusikk. Denne gang var Sandbergs skyts rettet «riktig» vei, mot hovedfienden Arbeiderpartiet. Og Giske slo hardt tilbake.

Med det verste interne trøbbelet av veien, kan Frp konsentrere seg mer om politikk. I det siste har de lagt fram flere resultater. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, kjent som Frps dyktigste statsråd, har presentert sitt veiselskap. Justisminister Anders Anundsen, en av partiets minst populære ministre, kunne denne uka skryte av å ha fått opp responstida i politiet. Barne- og familieminister Solveig Horne har lagt fram et lovforslag om delt bosted for barn etter samlivsbrudd, noe mange Frp-velgere støtter. Med ro, resultater og et Ap som vil ta imot ti tusen flyktninger fra Syria, stiger oppslutningen. Frp og Høyre vil helst hjelpe flyktningene «der de er».

På Dagbladets siste måling oppnår partiet 13 prosent. Det er beste resultat siden november i fjor. Frp klarer å hente tilbake noen av sine velgere, men er fortsatt et langt stykke unna valgresultatet fra 2013. Om dette var et stortingsvalg, ville Frp ha mistet en fjerdedel av stortingsgruppa. Medlemstallet er gått ned og det samme er antallet lister til kommunevalget.

Frp skrudde forventningene høyt i forrige valgkamp. Jensen liker klare budskap. Noen ganger blir hun for klar. I Aftenposten denne uka, uttrykte hun mer klimaskepsis enn hva Frps partiprogram gjør, og måtte moderere seg i etterkant. Det var med klar tale hun fikk oppslutning og brakte partiet til makta. Men makt har en tendens til å moderere oppslutning. Partiet og velgerne har nå lært hva det vil si å være i regjering og å samarbeide med andre. Krekar-saken er et symbol på løftene som er brutt. Men med tanke på partiets størrelse og det ikke helt naturlige samarbeidet med Venstre og KrF, får partiet rimelig god uttelling politisk.

Hadde landsmøtet vært for en måned siden, ville ikke stemningen ha vært særlig god. Nå unngår de krise. Frp-kilder forventer et rolig landsmøte, men friksjonsfritt blir det aldri. Carl I. Hagen vil ha mer Sandberg-bråk. Ikke alle er like fornøyd med livet i regjering. Det er varslet kamp for lokalsykehusene og det kan komme protester mot den blåblå skattepolitikken. Statsminister Erna Solberg følger trolig med på Syria-debatten. Hun har nettopp foreslått et bredt stortingsforlik om flyktningene. Kommer det Frp-krav om null flere, blir forlik vanskelig å få til.

Siv Jensen vil på sin side forsøke å overvelde landsmøtet med hva partiet har oppnådd, fortolke regjeringens resultater i sin retning og bruke sin finansministertyngde til å vise at de blåblå har løsningene som tar Norge inn i framtida. Ferske penger fra revidert budsjett vil løfte stemningen. Selv om målingene er litt under middels, kommer partilederen denne helga til å skåle i et glass hun ser på som halvfullt, ikke halvtomt.

Men alle på landsmøtet vet: Det er ikke sikkert at Erna Solbergs neste regjeringsalternativ er blåblått.