MGP finalen 2021

Det går mot et blødende magesår

Dagbladets anmelder risikerer å måtte spise Tix' pannebånd og briller etter terningkast 1 og slakt.

GRATULERER: Dagbladets anmelder gratulerer Tix, men med en bismak av glass og pannebånd. Andreas «Tix» Haukelands «Fallen Angel» gikk til topps Melodi Grand Prix-finalen. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK / NTB
GRATULERER: Dagbladets anmelder gratulerer Tix, men med en bismak av glass og pannebånd. Andreas «Tix» Haukelands «Fallen Angel» gikk til topps Melodi Grand Prix-finalen. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gratulerer, Tix, du vant - men langt ifra med den beste låten. Det er mange som er overrasket, men vi skulle kanskje ikke være det.

Det var en sterkt preget og rørt Andreas «Tix» Haukeland som tok imot seieren. Han sammenliknet seg og andre som har kjempet i motgang med den stygge andungen, som var blitt til en svane. I kveld ble han en svane. Jeg er ingen Trump, som ikke anerkjenner din seier, selv om jeg ikke bejubler den.

Undertegnede har aldri likt låta eller trodd at dette skulle bli årets MGP-vinner, men man skal aldri undervurdere en stor fanskare. Som jeg tidligere har sagt: selv om en million fluer liker dritt, betyr ikke det at dritt er bra.

Mobiltelefonen ringer, det ramler inn sms-er, full av skadefryd og faenskap. Men det tåler jeg, jeg har jo bedt om det. Er du med på leken, så får du tåle steken - og nå er det temmelig hett her.

Jeg skrev i min Tix-anmeldelse, full av ungdommelig overmot jeg i min alder ikke burde ha, at jeg skulle spise Tix' pannebånd på en seng av glasskår fra hans knuste briller. Det er bare å stålsette seg, og jeg ser fram mot et blødende magesår om kort tid.

At Tix, som NRK utbasunerte i sendingen er Norges største artist, vant, er for flere enn meg en gåte. Det handler ikke om kvalitet, men om å kunne mobilisere fans. Og den kompakte majoritet er en størrelse man ikke kødder med, som selveste Henrik Ibsen skrev om.

ANMELDEREN: Dagbladets Anders Grønneberg må spise i seg sine egne uttalelser om Tix' MGP-låt. Foto: Lars Eivind Bones
ANMELDEREN: Dagbladets Anders Grønneberg må spise i seg sine egne uttalelser om Tix' MGP-låt. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Nå er Tix vår mann i den europeiske finalen, og jeg heier på ham - jeg er tross alt MGP-patriot. Men jeg har ingen tro på at den surklete låta skal han en snøballs tjangs i Eurovision-helvete.

Vi skulle sendt Keiino, eller Rein Alexander, til Rotterdam om tre måneder, spør dere meg. Keiino viste muskler, det samme gjorde Rein Alexander. Med vokalkraft og treffsikkerhet i MGP-systemet. Jeg fatter ennå ikke hva som er essensen i Tix' MGP-bidrag, annet en kjedelig melodi til blodfattig vokal. Dette var ingen bevæpning med vinger, men en kjettinglenke til en musikalsk avgrunn.

Det ble en spennende utvelgelse - 12 artister skulle bli til to gullfinalister; Tix og Keiino. At Jorn og Blåsemafian holdt stand så lenge var både gledelig og overraskende. Jorn er også et eksempel på hva mobilisering av fans betyr, og Blåsemafian har jo hele Korps-Norge i ryggen.

MGP 2021 ble en musikk- og låtskriverkonkurranse i unntakstilstand. Fem delfinaler og én finale uten publikum, hvem ville trodd det for et år siden. Men NRK har maktet å lage et show i halvannen måned som har gitt følelsen av samhold og tilhørighet. En seier, bare det.

Innboksen min er full av skadefryd, og jeg kan bare takke meg selv. Men dersom du har baller, Tix, så gjør du «en Ari Behn»: tatoverer den terningen som henger rundt halsen din, på overarmen, brystkassa eller rumpa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer