Det går mot frie bokpriser i Danmark

Neste år kan det danske bokmarkedet være helt avregulert.

(Dagbladet.no): Dereguleringen av den danske bokbransjen startet i 2001 da faste bokpriser ble en rett, men ikke en plikt.

Samtidig mistet bokhandlene sitt monopol på å selge bøker over en viss pris.

Nå skal folketinget ta stilling til om bokprisene skal slippes fullstendig fri.

Onsdag denne uka fikk kulturminister Brian Mikkelsen tredje og siste del av den såkalte Vakthundsutredningen.

Den ber om en fortsatt liberalisering av det danske bokmarkedet, men de ti utrederne er splittet når det gjelder hvordan liberaliseringen skal skje, skriver Politiken.

- Proteksjonisme

Den ene gruppa vil ha en total avreglering, mens den andre vil ha faste priser på ti prosent av de nye utgivelsene.

Ikke uventet ønsker bokhandlene øyeblikkelig frislipp av bokprisene. På den andre siden vil forfatterne og forlagene ha en fortsatt begrensning av frislippet.

BILLIGERE: Bokprisene blir stadig billigere i Skandinavia. Nå tar Danmark stilling til fullstendig frislipp av bokmarkedet. Foto: Truls Brekke / DAGBLADET
BILLIGERE: Bokprisene blir stadig billigere i Skandinavia. Nå tar Danmark stilling til fullstendig frislipp av bokmarkedet. Foto: Truls Brekke / DAGBLADET Vis mer

Både bokhandlerne, Venstre og Socialdemokraterne mener prisreglene favoriserer bokklubbene og forlag med store bokklubber. Først kan disse forlagene lansere bøker av bestselgende forfattere til høy pris - og deretter tjene på dem i sine bokklubber.

- Vi vil ikke bidra til den proteksjonismen det er snakk om i forhold til bokklubbene, sier Ellen Trane Nørby, Venstres kulturpolitiske talsperson, til Politiken.

Venstre går inn for helt frie bokpriser. Hvis man beholder en prosentdel bøker med faste priser, mener partiet at man må endre reglene for bokklubbene.

Også Socialdemokraternes kulturpolitiske talsperson Mogens Jensen reagerer på rapporten og vil endre bokklubbenes monopol på å selge billige bøker.

Økt salg

I Sverige ble merverdiavgiften på bøker senket fra 25 til seks prosent i 2001. Det ført til at bokprisene falt med 15,3 prosent, skriver Dagens Nyheter.

Boksalget økte med 16 prosent.

- Ingen store negative forandringer har blitt registrert mellom 2001 og 2005, sier Birgitta Modigh i det svenske kulturrådet, og tidligere sakkyndig i Bokpriskommissionen i Sverige.

Modigh har vært den danske utredningens utenlandske representant. Hun forteller at ingen bokhandler har blitt lagt ned, at boksalget ikke har falt og at antallet utgivelser står ved lag siden det svenske frislippet.

29. mars skal det danske folketinget ta stilling til den danske utredningen. En parlamentarisk beslutning ventes om en måneds tid.

RÅDES TIL FRIE PRISER: Danmarks kulturminister Brian Mikkelsen skal nå ta stilling til fullstendig frislipp av bokprisene.