Signeringsferd: Den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble mener «Phantom» er blant årets beste bøker. Bildet er fra fjorårets USA-lansering av «Snømannen»  Foto: Lars Myhren Holand
Signeringsferd: Den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes & Noble mener «Phantom» er blant årets beste bøker. Bildet er fra fjorårets USA-lansering av «Snømannen» Foto: Lars Myhren HolandVis mer

- Det går veldig fint, altså

Ikke så rart, når både Amazon og Barnes & Noble hyller Jo Nesbøs siste thriller.

- Det går veldig fint, altså. Det er stor interesse for boka, sier Jo Nesbø til Dagbladet på telefon fra Los Angeles.

På turne Han er for tiden på turne i USA, for å promotere utgivelsen av «Phantom», den engelske utgaven av hans siste Harry Hole-krim «Gjenferd».

De neste ukene skal han blant annet besøke Miami, Washington DC, Seattle og Houston.

- «Phantom» har havna på topp ti-lista over årets beste krim-bøker på Amazon.com, og vi merker at det gir oss drahjelp, sier han.

- Jeg møter mange folk, og har fått veldig god mottakelse, sier han.

Men til tross for suksessen på den andre siden av Atlanteren, har ikke Nesbø fått den samme kjendisstatusen som her hjemme.

- Hehe, nei. Det vil være et understatement å si at jeg får lov til å gå i fred på gata her, sier Nesbø.

- Enorm betydning Nesbøs assistent, Malin Gyllenhammar Broman, er langt mindre nøktern enn hovedpersonen når hun snakker med Dagbladet om at Amazon, verdens største bokhandel på nett, skryter av Nesbø.

- Det er kjempestort, og betyr enormt mye, sier hun.

«Phantom» er også på lista over årets beste utgivelser, hos den tradisjonsrike bokhandlerkjeden Barnes & Noble.

- Ingen skandinavisk forfatter har opplevd lignende hype i USA siden Stieg Larsson, og Jo har fått utrolig positiv respons på den første delen av lanseringsturneen. Folk står i kø for å få bøkene signert, sier Broman.

Siden utgivelsen i begynnelsen av oktober har «Phantom» solgt som varmt hvetebrød i statene, og boka gikk rett inn på en niendeplass på New York Times? bestselgerliste for skjønnlitteratur.

NBC-samarbeid I slutten av oktober flyttet Nesbø til West Hollywood i Los Angeles sammen med sin agent, Niclas Salomonsson. Der skal de etter planen bo frem til jul, mens lanseringen av Phantom pågår. I tillegg skal Nesbø klatre, skrive på nytt materiale og ikke minst jobbe med å utvikle tv-serien «I am Victor» for NBC.

Men han er foreløpig tilbakeholden om tv-prosjektet, der han blant annet samarbeider med «House»-produsent Katie Jacobs.
 
- Sannsynligheten for at den når en tv-skjerm er mindre enn det motsatte. Det er knallhard konkurranse, og vi har ikke kommet gjennom til pilot-stadiet ennå, sier Nesbø.

Serien er basert på en synopsis av en historie Nesbø har skrevet, handler om en skilsmisseadvokat og har blitt sammenlignet nettopp med lege-serien «House».

Nesbø forteller at han kommer til å fungere som produsent, dersom det blir noe av serien.

- Jeg har troa på alle prosjekter jeg setter i gang, og dette er morsomt og lærerikt å jobbe med. Men jeg må være realist, og statistisk sett er det liten sjanse for at serien kommer på lufta. Du får vente til ut på nyåret, da vet vi nok mer, sier han.

Hollywood-bonanza Men det er ikke det eneste Nesbø-relaterte prosjektet som surrer og går i Hollywood for tiden.

Den Oscar-belønnede regissøren Martin Scorsese jobber med filmatiseringen av Harry Hole-thrilleren «Snømannen», og produksjonsselskapet Warner Bros. vant i begynnelsen av måneden en budkrig om filmrettighetene til den ennå ikke utgitte Nesbø-thrilleren «The Son», ifølge nettsida Deadline.com.

En amerikansk filmatisering av «Hodejegerne» er også på trappene, og det ryktes at Mark Wahlberg er aktuell i hovedrollen.

Hole lever Nylig avslørte også Nesbø at hele Norges favorittalkis, politimannen Harry Hole, ikke er død, og at det kommer en ny Hole-krim til sommeren.

- Boka heter «Politi». Den handler om politifolk, som er funnet drept på gamle åsteder de selv har vært med på å etterforske uoppklarte drap på, for flere år siden, sier Nesbø.

Gatelangs: Til tross for suksessen får Nesbø fortsatt gå uforstyrret på gata i USA. Bildet er tatt i New York i fjor. Foto: Lars Myhren Holand
Gatelangs: Til tross for suksessen får Nesbø fortsatt gå uforstyrret på gata i USA. Bildet er tatt i New York i fjor. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer