Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det gåtefulle Kina

Et noe sentimentalt nåtidsdrama - og et fantastisk epos fra det gamle Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amy Tan (f. 1951) regnes blant USAs mestselgende forfattere med sine romaner. Hun henter stoff både fra sitt eget liv som datter av kinesiske emigranter og fra sine kinesiske forfedre. Så også med «Beindoktorens datter». Rammefortellingen sentreres rundt Ruth, som sliter med en mann og hans to barn som ikke setter tilstrekkelig pris på henne, frilansjobbing som såkalt ghostwriter og en noe karrig og underlig barndom med en urimelig mor som nå begynner å bli senil.

Og det er morens historie som gjør «Beindoktorens datter» til en roman utenom det vanlige. Det viser seg at den klagende, kontrollerende og overtroiske moren, som etter femti år i USA ennå ikke har lært seg språket, skjuler hemmeligheter som gjør at det senile «surret» ikke er så surrete. For Ruth finner et manuskript, der moren har nedtegnet sin biografi med kinesisk skrift. Oversettelsen av denne avdekker en dramatisk slektshistorie som gir oss innsikt i Kina fra 1920 til 40: Et Kina med urgamle tradisjoner: husguder, dragebein, døde som forbanner de levende, den fantastiske skrifttegnskulturen - samtidig de dramatiske forandringene, kommunismen, verdenskrigen og japanerne.

Amy Tan har et stort fortellertalent og en innsikt i sine forfedres land som gjør at jeg nærmest blir kinafil av denne boka. Samtidig har hun skrevet en humoristisk og bevegende mor-og-datter-fortelling, der også emigranttilværelsen problematiseres. Personlig ville jeg foretrukket at Ruths litt halvhjertet fortalte samlivsproblemer ikke tok så stor plass, for skillet mellom den oppslukende, dramatiske og brutale fortellingen til moren og deler av den mer karrige og sentimentale nåtidsfortellingen, er skrikende.

Hele Norges coronakart