Det generøse menneske. En naturhistorie om at umak gir make

Hvis du leser denne boka, er det mulig det blir noe på deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Det generøse menneske» høres ut som en billig selvrealiseringsbok. Og den er det. En selvrealiseringsbok, altså: «Velkommen til en bok om øl, fitte og hornmusikk.»

Denne pubertale åpningen forteller mest at den danske vitenskapsjournalisten Tor Nørretranders har tabloidjournalistens frekke pirreevner, for den frivole dansken er faktisk et godt voksent menneske som har skrevet ei pirrende, lødig og anekdoterik bok om vårt forhold til de kjønnslige biologiske driftene.

Eksperimenter

Kort gjenfortalt; mennesker, hovedsakelig menn, bedriver kunst, er kreative og nysgjerrige, gjør det godt på jobben, er gavmilde og anstrenger seg - for å få sex. Nok en gang en plump påstand, men den er også forenklet gjengitt.

Nørretranders argumenter forførende godt ved hjelp av Darwins teori om seksuell seleksjon fra 1871, vitenskapelige tungvektere og menneskelige eksperimenter. Selv om det tidvis blir selvfølgeligheter som bæres oppe av fotnoter: «Vi har, som økonomen Robert Frank har påpekt, følelser for hverandre.»

Intelligens!

For eksempel viser det seg at kvinner foretrekker menn med maskuline trekk som signaliserer gode gener (bred kjeve, symmetriske ansiktstrekk) framfor indre egenskaper (gavmildhet, kulturelle ferdigheter) når de har eggløsning. Utenom paretida; poesi.

Nørretranders gjendriver også psykologen David Buss' kjente tverrkulturelle undersøkelse som har blitt tolket som at kvinner foretrekker penger, mens menn foretrekker utseende. Det begge faktisk setter høyest på lista er «vennlighet og forståelse» og «intelligens». Kjønnsforskjellene slår ut på «penger» og «utseende», som kommer lenger ned på lista.

Likheten passer da også langt bedre til Nørretranders' positive konklusjon om at mennesket ikke er homo economicus, men snarere offervillige, kreative og sjenerøse. Bonusen for begge kjønn er sex. Hornmusikken må være Guds straff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer