- Det gikk opp for meg hvor jævla glad jeg er i alle Sambandet-folka

Særlig ett av bildene i Marthes (23) fotobok rørte Åge Aleksandersen voldsomt.

(Dagbladet:) En av de mest ettertraktede personene på Cappelen Damms høstlansering i formiddag er ikke klar med noen ny roman, eller utleverende biografi. Han har bare skrevet bildetekster til ei ny fotobok om seg selv - og bandet sitt, Sambandet.

Fotojournalisten Marthe Amanda Vannebo (23) fra Namsos har fulgt Åge Aleksandersen og Sambandet i snart fire år, bak scenen, i studio og på veien.

- Fanger vår merkelige verden
Resultatet har blitt ei bok som ifølge hovedpersonen selv fanger en stemning som tidligere har gått ham hus forbi.

- At hun klarer å fange den merkelige verden vår, pirrer meg litt. Hun forteller noe om livet vi lever. Hvor glade vi er i hverandre, at vi tar vare på hverandre. For meg er det kjempeinteressant å se det, gjennom disse bildene, sier Åge Aleksandersen til Dagbladet.

Vannebo hadde tatt konsertbilder av bandet en stund, før hun til slutt spurte om lov til å bli med dem på turné.

- Musikken har vært min inngang til fotoverdenen. Åge er fra samme sted som meg, og jeg har aldri sett slike bilder av ham før. I starten hadde jeg bare lyst til å få det til, sier hun.

- Hva tenkte du da du fikk spørsmålet?

- Da hadde jeg alt sett en del av bildene. Jeg kjente henne såpass at jeg visste at hun var til å stole på, sier Åge.

Derfor lot han henne bli med overalt - fotografen sier at hun til dags dato aldri fått et nei fra ham - selv om han i utgangspunktet synes det er «en pest og en plage å bli fotografert», som han sa under presselanseringen i dag.

Rørt av bilde av vennen
Gjennom bildene hennes har han fått se seg selv og bandet fra en side han ellers ikke er så oppmerksom på.

- Det er mye fint man ellers ikke deltar i. Når jeg ser bildene, går det opp for meg hvor jævla glad jeg er i folka i Sambandet, og de som er med og skrur. Hva de betyr for meg. Det slo ut i full blomst, forteller han til Dagbladet.

FORAN OG BAK SCENEN: Fotojournalist Marthe Amanda Vannebo har fulgt Åge Aleksandersen i nesten fire år, og laget fotodokumentarboka «Hjemløs». Åge Aleksandersen har selv skrevet bildetekstene i boka, som ble presentert på Cappelen Damms høstlansering i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.

Han trekker fram ett bilde som gjorde spesielt inntrykk på ham.

- Jeg spilte i mange år sammen med fiolinisten Konstantin Popchristov, som døde for halvannet år siden. Det er et bilde av ham på en festival i Danmark, der han sykler rundt på en trehjulssykkel. Det er ham. For meg er det både sårt og vakkert. Jeg har sett mange ganger på det bildet. Det rører meg voldsomt.

-Spesielt samhold
- Det har vært viktig for meg å fange de ulike personene. Det er et spesielt samhold i denne gjengen. Og hvor viktig hver konsert er for dem, det har gjort inntrykk på meg, sier Marthe Amanda Vannebo.

- Er det noe du har blitt spesielt overrasket over?

- Bare hvor tidlig enkelte av dem står opp om morgenen!

Boka «Hjemløs», som altså har bilder av Marthe Amanda Vannebo og tekster av Åge Aleksandersen, kommer ut i september.

 

FOTOBOK: Når jeg ser bildene, går det opp for meg hvor jævla glad jeg er i folka i Sambandet, sier Åge Aleksandersen om bildene til Marthe Amanda Vannebo. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FOTOBOK: Når jeg ser bildene, går det opp for meg hvor jævla glad jeg er i folka i Sambandet, sier Åge Aleksandersen om bildene til Marthe Amanda Vannebo. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer