UTSTUDERTE NORDMENN: - Mange svensker drar også på hytta og leser bøker i påsken. Men det er ikke like utstudert som her i Norge, sier Henning Mankell.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
UTSTUDERTE NORDMENN: - Mange svensker drar også på hytta og leser bøker i påsken. Men det er ikke like utstudert som her i Norge, sier Henning Mankell. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Det gis ut mye skit og meningsløs spekulasjon

Krimkongen Henning Mankell kritiserer sine forfatterkolleger.

(Dagbladet:) I år har krimelskere fulgt Henning Mankells hovedkarakter Kurt Wallander i tjue år. Bøkene om politietterforskeren er ikke bare en suksess i Sverige og resten av Norden, men også internasjonalt. De er blitt oversatt til 30 språk og har allerede blitt filmatisert i en rekke filmer og serier. Mankell har tidligere uttalt at han ikke er veldig begeistret over sin hovedkarakter, og bekrefter igjen sin manglende kjærlighet.

- Savner du Wallander tre år etter at du sluttet å skrive om ham?

- Det er ikke jeg som skal savne Wallander, sier Mankell.

- Det er vel heller leserne som skal savne han.

Kjærlighet til Afrika Forfatteren har bodd vekselvis i Sverige og Mosambik og har fra ung alder hatt en sterk fascinasjon og engasjement for Afrika.

- Jeg lar ofte handlingene i bøkene mine utspille seg i Afrika, og jeg bruker det som en mulighet til å fortelle og få leseren til å forstå hva som skjer der borte.

65-åringen blir engasjert med en gang Afrika blir nevnt.

- Jeg synes medienes dekning av Afrika er helt forskrekkelig. Jeg anklager massemediene for å gi et løgnaktig bilde av hvordan Afrika egentlig er. De skildrer bare hvordan afrikanere dør, og ikke hvordan de lever.

- Mye er rene skitten Mankell mener den politiske undertonen i bøkene hans er helt grunnleggende. Han forstår ikke hvordan forfatterkollegene hans kan skrive noe fornuftig uten.

- Forfattere som bruker et helt liv på å skrive bøker om fylla interesserer meg ikke. Når de gneldrer om at de selger så få bøker, svarer jeg dem: Det er ingen som vil lese om at du har det tøft og drukner dine sorger.

Mankell synes det er for lett å bli forfatter.

- Det er mange flere som skriver nå enn for tjue år siden. Mye av det som kommer ut i Sverige, for ikke å såre noen i Norge, er rene skitten. Det er ren spekulasjon. Ja, meningsløs litteratur.

Helt unik påsketradisjon Henning Mankell regnes å være forfatteren som fikk nordisk krim ut i verden. Han er fascinert av den norske påskekrimtradisjonen.

- Vi har ikke påskekrim i Sverige. Jeg snakket med Jan Guillou, som er en god venn av meg, og han sa dette er helt unikt for Norge, sier Mankell.

- Svensker drar også til fjells i påsken, og har med seg en masse bøker. Men det er ikke så enormt utstudert som det er her i Norge.