Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det gjør meg litt sint

Ikke alle gleder seg over Morten Tyldums store filmprosjekt om Alan Turing.

BLIR FILM: Den norske regissøren Morten Tyldm står bak filmen om det britiske geniet Alan Turing (bildet). Men Turings slektninger er skeptiske til prosjektet, som har Benedict Cumberbatch i rollen som Turing og Keira Knightley i en annen sentral rolle. Foto: SCANPIX
BLIR FILM: Den norske regissøren Morten Tyldm står bak filmen om det britiske geniet Alan Turing (bildet). Men Turings slektninger er skeptiske til prosjektet, som har Benedict Cumberbatch i rollen som Turing og Keira Knightley i en annen sentral rolle. Foto: SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Når datageniet og krigshelten Alan Turings dramatiske liv og tragiske endelikt blir Hollywood-film, er det med norske Morten Tyldum («Hodejegerne») i regissørstolen.

Manuset, med tittelen «The Imitation Game»,  har i lang tid vært regnet som et av filmindustriens mest lovende, og Tyldum overtok det etter at selveste Martin Scorsese måtte gi slipp på det av kontraktsmessige årsaker.

Men filmen, som ble spilt inn i høst og nå er i post-produksjonsfasen før premieren en gang neste år, er ikke like imøtesett av alle. I et stort intervju med Daily Mail forteller Turings niese Inagh Payne (77), datter av Alans bror John Turing, at flere av hans gjenlevende slektninger er skeptiske og «litt sint» på filmatiseringen.

- Jeg tror de prøver å gjøre det hele litt romantisk. Det gjør meg litt sint. Man vil jo at filmen skal vise det slik det var - ikke en masse nonsens, sier Payne.

Skeptiske til Knightley Turing regnes som den moderne datamaskinens far, og var sentral da britene knakk tyskernes krypterte samband under Den andre verdenskrigen, noe som var svært viktig for at britene og deres allierte beseiret nazistene.

Men etter krigen ble Turing straffeforfulgt og tvangsmedisinert for homofili, og begikk selvmord som 41-åring i 1954. Først i 2009 beklaget britiske myndigheter behandlingen av helten, og lille julaften i år ble han offisielt benådet av dronning Elizabeth.

I filmen spilles Alan Turing av «Sherlock»-stjerna Benedict Cumberbatch, mens Keira Knightley spiller hans nære venninne Joan Clarke. Det er blant annet castingen av smellvakre Knightley som gjør at Turings slektninger er skeptiske til filmen.

- I virkeligheten var Clarke helt ordinær. Faren min kunne gi henne noen nokså slemme kommentarer, men hun var svært hyggelig, smart og en god venn av Alan , sier Inagh Payne, som er den eldste av Turings tre nieser.

Har møtt produsentene Hennes yngre søster skal ha møtt filmens produsenter for å ytre slektas bekymring for hvorvidt Morten Tyldums film vil gi et korrekt bilde av historien om Alan Turing.

Tyldum selv har omtalt filmen som et svært interessant prosjekt å jobbe med.

- Det er en historie som kan minne litt om «A Beautiful Mind», om geniet som aldri passer inn i noen settinger og blir mistenkeliggjort, men som likevel er den som tar det store ansvaret. I denne filmen foregår det på tre tidsplan: Turing som gutt, som ung mann under Den andre verdenskrigen, og året han tar sitt liv ved å spise en bit av et forgiftet eple, har regissøren tidligere fortalt Dagbladet.

Det er mildt sagt ikke første gang filmprosjekter basert på sanne historier møter motbør. I fjor ble det baluba da «Kon-Tiki»-filmen tok seg store kunstneriske friheter i framstillinga av flåtens nestkommanderende, Herman Watzinger.

FOR PEN? Alan Turings niese mener Keira Knightley passer dårlig i roilen som det homofile mattegeniets nære venninne. Foto: STELLA PICTURES
FOR PEN? Alan Turings niese mener Keira Knightley passer dårlig i roilen som det homofile mattegeniets nære venninne. Foto: STELLA PICTURES Vis mer