- Det glemmer du faenmeg ikke

Cate Blanchett første australier med to Oscar-priser. Se klipp fra pressekonferansen.

(Dagbladet): Umiddelbart etter nattas Oscar-utdeling stilte prisvinnerne på pressekonferanse. Der ble årets beste kvinnelige hovedrolleinnehaver, Cate Blanchett, minnet på at hun er historisk som tidenes første australier med to Oscar-statuetter.

- Det glemmer du faenmeg aldri! utbrøt 44-åringen på pressekonferansen.

Blanchett vant for beste birolle for ti år siden, da hun spilte i Martin Scorseses «The Aviator». Kontinentets andre store filmstjerne, Nicole Kidman, har tross en rekke nominasjoner bare vært på podiet en gang - i 2002, for «The Hours».

- Slike roller kommer ikke ofte Cate Blanchett fikk prisen for sin innsats som fallert sosietetskvinne i Woody Allen-filmen «Blue Jasmine». På spørsmål om hvordan hun nå skal utvikle seg videre som skuespiller, fleipet hun at det kanskje var på tide å gi seg.

- Roller som dette kommer ikke ofte. Woody Allen og hans manus ga meg muligheten til å skape en syntese mellom min lange kopling til teateret og mitt arbeid på film, sier hun.

Matthew McConaughey, som fikk den mannlige hovedrolleprisen for sinnsatsen som aids-syk, homofob rodeocowboy i «Dallas Buyers Club», snakket på pressekonferansen om sin bemerkelsesverdige transformasjon som skuespiller.

Fra å hovedsaklig spille kjekkas i mindre utfordrende romantiske komedier har han blitt en av Hollywoods fremste karakterskuespillere.

- For fire år siden tok jeg en pause fra det jeg driver med. Jeg visste ikke hvor lenge den kom til å vare. Men jeg ville gjøre noe annet, noe jeg kunne gjøre på min originale måte. Noe som skremte vettet av meg, sier han.

Snakket om Ukraina Resultatet ble filmer som den svarte komedien «Killer Joe», det kritikerroste krimdramaet «The Lincoln Lawyer» og «Magic Mike», filmen om mannlige strippere, og nå altså «Dallas Buyers Club».

- Jeg har blitt mer prosessorientert, sier McConaughey om sin «nye» filmkarriere.

Jared Leto, hedret som beste birolleinnehaver for samme film, brukte pressekonferansen til å utdype hvorfor han brukte sin takketale til å snakke om situasjonen i Ukraina.

Han skal opptre med sitt band 30 Seconds to Mars (som var i Oslo forrige helg) om bare et par uker.

- Vi skal også spille i Thailand om kort tid, og spilte nylig i venezuela. Sosiale protester og opptøyer påvirker oss som et global band på en veldig umiddelbar måte, sa Leto.