Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Det Græsvik antyder er en skuffende forenklet løsning

Den israelske ambassadøren til Norge reagerer sterkt på uttalelsene til Fredrik Græsvik.

BOKAKTUELL: TV2s utenriksreporter, Fredrik Græsvik, har skrevet bok om Israel-Palestina-konflikten. Flere av hans påstander vekker sterke reaksjoner ved den israelske ambassaden i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BOKAKTUELL: TV2s utenriksreporter, Fredrik Græsvik, har skrevet bok om Israel-Palestina-konflikten. Flere av hans påstander vekker sterke reaksjoner ved den israelske ambassaden i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et lengre intervju i dagens Dagbladet forteller TV 2s Fredrik Græsvik om hvordan det har vært å være krigsreporter i mer enn 20 år.

- Jobben min er å ta smerte og lidelse inn over meg, og prøve å formidle det. Det er klart jeg blir merket av det, sier Fredrik Græsvik til Dagbladet.

Han er aktuell med den nye boka «Evig krig. Israel og Palestina.» der han skriver om den vanskelige konflikten, og viser hvordan den har påvirket både verdenspolitikken og menneskene han har møtt som reporter i området.

Får kritikk Græsvik har tidligere fått kritikk for at han dekker konflikten skjevt, og for å holde med palestinerne. Han har selv tvitret at han er tatt av Gaza-dekningen på grunn av feil fokus, noe TV 2 seinere blankt avviste at var sant.

Den nye boka er et forsøk på å motbevise at han står for en ensidig dekking av konflikten, hevder han.

- Det kom mye kritikk etter dekningen av Gaza-krigen i 2012, og det trigget meg til å skrive. Jeg har dekket denne konflikten siden 1994, og mener jeg har dekket den veldig bredt. For meg er det like stor forbrytelse uansett hvem som går til angrep på hvem, sier han.

I intervjuet kommer Græsvik i tillegg med en påstand om at løsningen på konflikten er enkel.

PROTESTERER:  Raphael Schutz, Israels nye ambassadør til Norge, er skuffet over Fredrik Græsviks uttalelser om Israel-Palestina-konflikten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PROTESTERER: Raphael Schutz, Israels nye ambassadør til Norge, er skuffet over Fredrik Græsviks uttalelser om Israel-Palestina-konflikten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Jeg mener løsningen er at USA må presse Israel til å oppheve okkupasjonen. Okkupasjonen koster alle i området så mye, og den ødelegger Israel fra innsida på en grusom måte, sier Græsvik til Dagbladet.

Protesterer Uttalelsene til Græsvik vekker sterke reaksjoner hos ledelsen ved den israelske ambassaden i Oslo.

- Israelerne er mer enn noen andre er interessert i å finne en løsning på konflikten. Men Græsvik kommer med en skuffende forenklet løsning. Upartiske tilskuere vet at årsaken til konflikten ikke er den såkalte okkupasjonen, men at folk nekter å anerkjenne Israels rett til å eksistere som en nasjonalstat for jødene, skriver den israelske ambassadøren til Norge, Raphael Schutz, i en mail til Dagbladet.

VG har tidligere omtalt én av påstandene i Græsviks bok, der TV 2-journalisten hevder at israelske offiserer ha gitt ordre om å drepe barn. Den israelske ambassadøren reagerer sterkt på dette, samt på hvordan konflikten blir dekket i mediene generelt.

- Basert på tidligere falske beskyldninger som at Israel systematisk dreper barn, er jeg sikker på at den norske offentligheten vet bedre, skriver Schultz.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!