Det grønne skiftet i Arbeiderpartiet

Vi må la Arbeiderpartiet bli partiet som i klimapolitikken viser at alt henger sammen med alt.

MILJØ TRENGER APs OPPMERKSOMHET: «Ikke bare at framtidas unge velgere vil bry seg mer om miljø. Men forhåpentligvis mest at klimaendringene trenger større oppmerksomhet, også fra Arbeiderpartiet», skriver innleggsforfatterne. Foto: Nina Hansen
MILJØ TRENGER APs OPPMERKSOMHET: «Ikke bare at framtidas unge velgere vil bry seg mer om miljø. Men forhåpentligvis mest at klimaendringene trenger større oppmerksomhet, også fra Arbeiderpartiet», skriver innleggsforfatterne. Foto: Nina HansenVis mer
Debattinnlegg

September 2013. Jens Stoltenberg intervjues om hvorfor han har dratt til FNs generalforsamling i New York. Han svarer «for å løfte klima». Raymond Johansen holder innlegg under Arbeiderpartiets landsstyremøte rett etter valget. Han bruker mesteparten av tiden på klima. Arbeiderpartiet kritiserer den nye regjeringserklæringen. Hovedvekten i kritikken handler om mangel på klimaambisjoner.

Det er noe på gang i Arbeiderpartiet. Vi håper alvoret endelig har sunket inn. Ikke bare at det er viktig å posisjonere seg for å vinne flere av dagens miljøbevisste velgere. Ikke bare at framtidas unge velgere vil bry seg mer om miljø. Men forhåpentligvis mest at klimaendringene trenger større oppmerksomhet, også fra Arbeiderpartiet. Da FNs klimarapport ble lagt fram i september ble det tydeligere enn noen gang før at klimaendringen er menneskeskapte. Havnivået stiger, temperaturen øker, og vi opplever stadig mer ekstremvær. Klimaendringene driver allerede millioner på flukt, og fører til konflikt og katastrofe verden over. Trolig vil de ramme framtidas generasjoner enda hardere.

Arbeiderpartiet har hatt troverdighet på å løse store miljøutfordringer tidligere. Hvorfor skal ikke samme parti kunne være med å løse vår tids største utfordring? Gro Harlem Brundtland lanserte begrepet bærekraftig, og Trygve Brattelis regjering opprettet Miljøverndepartementet. Så hva skjedde, hvorfor er miljø en av de sakene Arbeiderpartiet har mindre troverdighet på i dag? Flere av miljøseirene fra den rødgrønne regjeringen har i stor grad festet seg til samarbeidspartnerne. Arbeiderpartiet på sin side har løftet miljøvennlig avgiftspolitikk og internasjonal kvotehandel. Politikk som er vanskeligere å begeistre velgerne med. Kvotene sees av mange på som ei sovepute for å gjøre kutt i eget land. Arbeiderpartiet har snakket for lite om miljøvennlige endringer i Norge.

Både AUF og ZERO står klare til å fylle «det grønne skiftet» i Arbeiderpartiet med mer innhold. Vi har noen konkrete forslag. Tempoet i oljeutvinningen på norsk sokkel må ned, både av hensyn til klimaet og todelingen av norsk økonomi. La oss utvikle en tydeligere og langsiktig politikk på infrastruktur for el- og hydrogenbiler. Skal vi nå nullutslippssamfunnet må det bygges ut mer fornybar energi og nett. Det må legges til rette for solceller på tak, og vi må fjerne barrierer for plusshus. Forskning, aktiv næringspolitikk, kunnskap og klima er ett. Vi må la Arbeiderpartiet bli partiet som i klimapolitikken viser at alt henger sammen med alt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.