- Det hadde holdt å beklage

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf: - Blir avisene tannløse i sin samfunnskritikk, er det et problem.

SKAPTE TRØBBEL: Denne karikaturtegningen sørget for en flom av kritikk og beskyldninger om antisemittisme mot The New York Times. Faksimile: The New York Times international edition 25. april 2019
SKAPTE TRØBBEL: Denne karikaturtegningen sørget for en flom av kritikk og beskyldninger om antisemittisme mot The New York Times. Faksimile: The New York Times international edition 25. april 2019 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske storavisa The New York Times har nå besluttet å droppe daglige politiske tegninger i sin internasjonale utgave fra og med 1. juli. Avgjørelsen ble kunngjort mandag, og kom som følge av en kontroversiell karikatur som sto på trykk 25. april.

En bølge av fordømmelser og reaksjoner fulgte i kjølvannet av karikaturen. Donald Trump kom selv med beskyldninger om antisemittisme etter at portugiseren Antonio Moreira Antunes framstilte Israels statsminister Benjamin Netanyahu som en hund som leder en blind USA-president. Fra halsbåndet til Netanyahu dingler en blå David-stjerne og Trump har en kalott på hodet.

- Et tilbakeskritt

Dagbladet faste avistegner gjennom flere tiår, Finn Graff, beskriver beslutningen til The New York Times som håpløs.

- Er det økonomiske grunner, er det fælt, er det sensur er det enda verre. Jeg tror egentlig det er en unnskyldning for å slippe bråket som følger med å ha satiretegninger. De synes det er nok nå. Jeg vil kalle det et tilbakeskritt, sier Graff.

- Finnes et tabu

I fjor mottok Graff Den store journalistprisen for sitt livslange virke som avistegner. Han var selv med på å skape internasjonal kontrovers da Dagbladet trykket tegningen hans av Netanyahu som et hakekors sammen med en politisk kommentar om Israel, skrevet av journalist Jan Erik Smilden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer