TILBAKE TIL NORGE: I fjor var Slash på Quartfestivalen. Neste uke kommer han til Norway Rock Festival, og tok  i den forbindelse en telefon til Dagbladet FREDAG for å snakke om Twitter, rock 'n roll og å bli overfalt på scenen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Jeff Christensen.
TILBAKE TIL NORGE: I fjor var Slash på Quartfestivalen. Neste uke kommer han til Norway Rock Festival, og tok i den forbindelse en telefon til Dagbladet FREDAG for å snakke om Twitter, rock 'n roll og å bli overfalt på scenen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Jeff Christensen.Vis mer

- Det hadde vært en katastrofe

Slash elsker Twitter, men er glad han ikke hadde brukerkonto på åttitallet.

||| — I fjor reddet du den siste Quart-festivalen, i år headliner du Norway Rock Festival i Kvinesdal. Den norske sørlandssommeren er ikke lenger den samme uten et Slash-besøk?

— Hyggelig, det. I fjor var det jo et litt spesielt opplegg (med stjernegjester som Ozzy, Fergie og Ron Wood, og stort sett coverlåter på setlista, red.anm.), så det blir ålreit å komme tilbake i år med nytt band, et album i ryggen og en rekke europeiske sommerfestivaler bak oss. Folk kan forvente å høre en blanding av alt jeg har drevet med de siste tjue åra, det vil si både Guns N' Roses-, Velvet Revolver- og Snakepit-låter i tillegg til låter fra soloskiva.

— Det der har jeg lurt litt på. Du ga ut plate med Slash' Snakepit som et sideprosjekt til G'n R i 1995 og brukte navnet igjen på den første plata etter bruddet med Guns, men årets album er bare gitt ut av «Slash»?

— Det var vel egentlig plateselskapet som ville ha det sånn. Men det reflekterer også at her er det jeg som trekker i alle trådene, fra å hyre mannskap til å skrive låtene. Snakepit-platene bar mer preg av å være bandprosjekter, der alle medlemmene hadde en lik del av inputen.

— Det er ei plate som spriker fra skikkelig tungtrockende låter til softere og, tør jeg si det, mer kommersielle ting?

MED MYLES KENNEDY: Slash har hentet sin nye vokalist i bandet Alter Bridge. Foto: STELLA PICTURES
MED MYLES KENNEDY: Slash har hentet sin nye vokalist i bandet Alter Bridge. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

— Eller «sangorienterte sanger», he-he. Igjen, det er et resultat av at jeg har gjort akkurat de greiene jeg har hatt lyst til å gjøre. Det kan godt hende resultatet er sprikende, jeg har ærlig talt ikke satt meg ned og hørt så mye på plata. Man blir liksom så ferdig med ei skive når man har jobbet lenge med å spille den inn.

— I Kvinesdal deler du headlinerstatusen med Gary Moore, Megadeth og Motorhead, men også Twisted Sister. Du har vært ganske krass i dissingen av popmetalband som Poison og Bon Jovi tidligere, og Twisted Sister er vel selve ur-popmetalbandet?

— Ehmm, jeg har vel ikke akkurat, eller, vel, Twisted Sister er et bra band, det. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si? Alle disse banda (på Norway Rock-plakaten, red.anm.) må kunne kalles hardrockband. Jeg elsker Motorhead, Lemmy er blant gjestevokalistene på plata mi. Gary Moore er også fantastisk.

— Din gamle bandkompis Duff McKagan har fått jobb i Jane's Addiction, hva synes du om det?

—Det synes jeg bare er kult. Jane's Addiction er stort.

MED KONA: Slash er gift med Perla Ferrar og bor i Los Angeles. Foto: STELLA PICTURES
MED KONA: Slash er gift med Perla Ferrar og bor i Los Angeles. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

— Over til noe annet. Moren din var motedesigner for en rekke rockekjendiser på syttitallet. Selv har du nøyaktig samme stil som for tjue år siden. Aldri vurdert å klippe håret, engang?

— Hver sommer, når det er som varmest, slår tanken meg. Men det skjer aldri. Jeg har ikke hatt kort hår siden jeg var guttunge. Antakelig klipte jeg meg sist når jeg gikk på high school.

— Mange popstjerner fusker i designfaget. Du vurderer ikke en egen Slash-kolleksjon?

— Jeg kommer først og fremst fra en familie med mange billedkunstnere og illustratører, og selv har jeg alltid vært glad i å tegne. Hadde jeg ikke plukket opp gitaren i min tid, ville jeg nok gått i den retningen.

— Nå har du omfavnet de sosiale mediene. Jeg vet om få andre rockestjerner som er like ivrige som deg på Twitter?

HAR TO SØNNER: Men vi er litt usikre på om dette er London Emilio eller Cash Anthony. Foto: STELLA PICTURES
HAR TO SØNNER: Men vi er litt usikre på om dette er London Emilio eller Cash Anthony. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

— Ja, det er jo et utmerket verktøy for å informere fansen, da. Både for å komme med kjappe oppdateringer, og ikke minst korrekte og nøyaktige oppdateringer. Jeg vil nok si at sosiale medier er noe av det kuleste som har blitt utviklet de siste åra. Når jeg først og fremst bruker Twitter og ikke Facebook, er det fordi Twitter er lettere å bruke på telefonen.

— Er det for det meste snakk om enveiskommunikasjon eller hender det du går i dialog med fans og sender dem direktemeldinger?

— Det hender stadig at jeg gjør det.

— Og hvordan reagerer folk da?

— Noen blir selvfølgelig litt i overkant opprømte og begynner å spamme meg med meldinger tilbake. Men sånn i snitt vil jeg si at de aller, aller fleste bare er kule.

KOMPIS MED OZZY: Som var med til Kristiansand i fjor sommer. Foto: STELLA PICTURES
KOMPIS MED OZZY: Som var med til Kristiansand i fjor sommer. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

— I våre dager har du jo kutta ut alt fra heroin til Jack Daniels. Men hvordan hadde det vært om du hadde Twitter i glansdagene til Guns N' Roses på åttitallet?

—Hahaha, det hadde antakelig vært ustyrtelig morsomt! Seriøst, Slash på Twitter under the influence, det hadde vært katastrofalt, men en svært underholdende katastrofe.

—Jeg hørte du til og med har slutte å røyke. Hvordan klarte du det?

—Jeg twitrer i stedet for å ta meg en røyk, det er det som er hemmeligheten. Bare for å ha noe å gjøre med fingrene når det er dødtid. Men generelt har jeg ikke så mange smarte råd til folk som vil kutte dop, alkohol og andre ting. Kan du drive med sånt nå og da, fint for deg. Blir det er problem bør du kutte ut, men for min del tok det mange år og mye fram og tilbake å komme til den erkjennelsen. For du må virkelig erkjenne at du ønsker å kutte ut, og konfrontere deg selv med den avgjørelsen. For meg har det vært en stor opptur. Det har vært fire svært produktive år siden jeg sluttet å drikke, jeg har fått gjort masse av det jeg ønsket å gjøre.

—For tre uker siden ble du overfalt på scenen i Milano i Italia av en fan som klarte å komme seg opp på scenen. Youtube-klippet har gått sin seiersgang og alle raser mot det slappe vaktholdet, men jeg er mest av alt imponert hvordan du fortsatte å spille og knapt bommet på en eneste tone.

FREDAG: Slash-intervjuet er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG, der du også kan lese om motedesigner Amar Faiz og den verdensomspennende muslimske punkbevegelsen, som også har sine uttrykk i Norge.
FREDAG: Slash-intervjuet er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG, der du også kan lese om motedesigner Amar Faiz og den verdensomspennende muslimske punkbevegelsen, som også har sine uttrykk i Norge. Vis mer

—Det var nok ikke så dramatisk som det så ut som, eller kunne blitt, fordi sikkerhetsvakta grep tak i ham rett før han hoppet inn i meg bakfra. I slike tilfeller er det instinktene fra den gamle rock 'n roll-skolen som trer i kraft, man fortsetter liksom bare å spille uansett hva som skjer. Jeg har spilt nok sinnssyke konserter til å alltid forvente det uforventede.