- Det handler ikke om åndelig utvikling, det handler om økonomisk utnytting

Human-Etisk Forbund-rådgiver ut mot Märtha-virksomhet.

OMSTRIDT ARRANGEMENT: Her står Elisabeth Nordeng, Lisa Williams og prinsesse Märtha Louise på scenen under et seminar i går. Foto: Christian Roth Christensen
OMSTRIDT ARRANGEMENT: Her står Elisabeth Nordeng, Lisa Williams og prinsesse Märtha Louise på scenen under et seminar i går. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

(Dagbladet): I helga holdt prinsesse Märtha Louise et åndelig seminar med Elisabeth Nordeng og det selverklærte mediumet Lisa Williams.

Rundt 250 personer betalte 1540 kroner for å være tilstede på seansen, der Williams blant annet forsøkte å sette publikum i kontakt med sine døde slektninger.

Rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, reagerer på både arrangementet og billettprisen.

- 1500 kroner altså, Jesus! Jeg kunne forstått det hvis det kostet en hundrings, som et kinobesøk, men 1500 kroner er grovt, sier han til Dagbladet.

- Folk må jo få bruke på penger på hva de vil, men dette synes jeg er rå økonomisk utnyttelse. Når de setter 1500 kroner som prislapp er det vanskelig å ikke se det for hva det er. Det handler ikke om åndelig utvikling, det handler om økonomisk utnytting.

- Smart økonomisk posisjon Søderlind mener det er et problem at Märtha Louise har manøvrert seg inn i en posisjon der hun kan tjene penger på å være prinsesse.

- Det er en viktig del av forretningskonseptet hennes, samtidig som hun har distansert seg fra kongehuset og ikke har det formelle ansvaret. Hun er i en veldig smart økonomisk posisjon. Det er også et problem at det slår tilbake på Norges omdømme når en person knyttet til kongehuset holder på som dette, sier han.

En rekke europeiske kongehuseksperter har reagert kraftig på at den norske prinsessa har et forretningssamarbeid med den kontroversielle briten, og ber nå kongen gripe inn.

Mener trenden snur Human-Etisk Forbund har hatt kampanjen, Ingen liker å bli lurt, som går ut mot «klarsynte, alternativmedisinere, krystallhealere og andre som utnytter folks tvil, sorg og håp med grunnløse påstander».

REAGERER: Didrik Søderling i Human-Etisk Forbund mener det er grovt å ta 1500 kroner i inngangsbillett. Foto: Arnfinn Pettersen
REAGERER: Didrik Søderling i Human-Etisk Forbund mener det er grovt å ta 1500 kroner i inngangsbillett. Foto: Arnfinn Pettersen Vis mer

Søderlind sier at han kjenner til flere tilfeller der folk i bransjen bevisst jukser.

- Jeg tror det er mye svindel, men jeg tror også noen er overbevist om at de har evnene. Jeg tror Märtha Louise er blant dem. Det må en veldig spesiell person til for å stå og juge folk opp i ansiktet hver dag.

Rådgiveren mener at folk er i ferd med å bli mer kritiske til både åndelighet og alternativ behandling.

- På 80- og 90-tallet var det mange sensasjonssaker om åndelighet i pressen, som fikk stå nesten uten motforestillinger. Nå er media blitt flinkere til å skrive kritisk. Ingen liker å bli lurt-kampanjen ble en stor suksess ikke fordi vi skapte en ny tidsånd, men fordi vi traff tidsånden. Ting holdt allerede på å snu, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med Carina Scheele i «Engleskolen» Astarte Inspiration, som sier at Märtha Louise ikke ønsker å kommentere saken.