-UMULIG: Norge anerkjenner Kinas territorielle integritet (inklusiv Tibet). Derfor kan ikke Norge som stat møte Dalai Lama, skriver artikkelforfatteren. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
-UMULIG: Norge anerkjenner Kinas territorielle integritet (inklusiv Tibet). Derfor kan ikke Norge som stat møte Dalai Lama, skriver artikkelforfatteren. (AP Photo/J. Scott Applewhite)Vis mer

Det handler ikke om feighet

Derfor bør staten Norge ikke ta imot Dalai Lama.

Debattinnlegg

For Kina, men også for mange tibetanere er Dalai Lama ikke bare en religiøs, men også en politisk leder som jobber for et selvstendig Tibet. Norge anerkjenner Kinas territorielle integritet (inklusiv Tibet). Derfor kan ikke Norge som stat møte Dalai Lama. Det ville i så fall bety at Norge åpner for spørsmålet om et selvstendig Tibet. Det handler ikke om feighet eller menneskerettigheter. Å møte Dalai Lama er som om Norges statsminister skulle ta imot ledere for et selvstendig Baskerland eller Nord Irland. Det ville møtt tilsvarende kritikk fra Madrid og London.

Men i motsetning til Dalai Lama, sier man, brukte IRA i Nord Irland og ETA i Baskerland vold. Men poenget her er ikke metodene, men hvem som er den rettmessige statlige representanten. For øvrig brukte også Dalai Lamas folk militær vold i Tibet under CIAs regi under hele 60-tallet, fram til 70-tallet da aksjonene ble stoppet etter president Nixons samtale med Kina. Tibet er et instrument USA har brukt for å legge press på Kina, og når president Obama nylig møtte Dalai Lama var det et signal til Kina om at USA ikke er nøytral i det østasiatiske konfliktene. Dalai Lama har blitt et kort i USAS diplomatiske spill. Spørsmålet er om Norge skal la seg forvandles til en brikke i dette spillet.

Nå er det for så vidt sant at Dalai Lama ikke krever selvstendighet for Tibet, men han krever en eksklusiv autonomi som åpner for krav om selvstendighet ifølge Kina. I en debatt i USA mellom Dalai Lama og en kinesisk professor, var begge enige om autonomi for Tibet. Konflikten kokte ned til hvem som skal administrere Tibet. Dalai Lama ville ha sitt folk fra India. Den kinesiske professorene sa man ikke kan sparke byråkratene som sitter i Lhasa. Å diskutere hvordan man løser dette problemet er langt mer produktivt enn den nåværende debatten. Disse samtalene skulle kunne føres med Dalai Lama i Oslo, men de kan ikke føres på regjeringsnivå.

Det har blitt sagt at Kina ikke skal kunne bestemme hvem Norges regjering treffer og at alt handler om norsk suverenitet. Men Norge har ikke for vane å treffe separatister på regjeringsnivå uten en bestemt hensikt, og det er ikke sant at denne saken setter Norges suverenitet i fare. Når det kom et spørsmål om Edward Snowden kunne få bo i Norge, var USAs ambassade raske med å si at det ville få alvorlige konsekvenser. Her fantes intet rom for norsk suverenitet. Om Nobelkomiteen hadde gitt Nobelprisen først til Bradley Manning og så til Edward Snowden hadde kritikken fra USA vært minst like hard som den Kina har stått for. Om Norges regjering så hadde gitt Snowden offisiell status som USAs rettmessige representant hadde reaksjonene vært langt alvorligere enn de Norge har erfart til nå.

Oversatt fra svensk av debattredaksjonen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.