DEBATT

Debatt: Morsmål og utenforskap

Det handler mye om språk

Minoritetsspråklige bør oppfordres til å bruke morsmålet heime, heller enn et dårlig norsk språk.

MORSMÅL: Ifølge læreplanene går det klart fram at elevene skal kunne bruke morsmålet sitt, de skal lære å lese på det språket de kan best, og de skal utvikle kunnskaper og skrivekompetanse på morsmål, skriver innsenderen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
MORSMÅL: Ifølge læreplanene går det klart fram at elevene skal kunne bruke morsmålet sitt, de skal lære å lese på det språket de kan best, og de skal utvikle kunnskaper og skrivekompetanse på morsmål, skriver innsenderen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en kronikk i Dagbladet 23. mai skriver Jan Bøhler om forebygging av gettoer, og poengterer at norsk må være språket i skolegården og i familien.

Det er lett å være enig i samfunnsmandatet som går ut på at de som kommer til Norge skal lære norsk og fungere i samfunnet. Men samtidig må man forstå at det er av stor betydning at morsmålet blir bevart. Minoritetsspråklige familier bør oppfordres til å bruke morsmålet heime, heller enn å bruke et dårlig norsk språk.

Mange tenker at skolen skal stå for norskopplæringa, og heimene skal lære ungene morsmålet. Men ifølge læreplanene som fungerer som forskrift i skolen, går det klart fram at elevene skal kunne bruke morsmålet sitt, de skal lære å lese på det språket de kan best, og de skal utvikle kunnskaper og skrivekompetanse på morsmål.

Elevene tilegner seg best norsk ved aktiv bruk av morsmålet. Hvorfor er det ei pipe på taket? Og hva er en skog? Det er mye lettere å ta utgangspunkt i ord elevene kjenner fra eget morsmål for å lære slike begreper, enn å bruke ensidig norsk. Med andre ord er morsmålet essensielt for å lære norsk!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer