Debatt: Morsmål og utenforskap

Det handler mye om språk

Minoritetsspråklige bør oppfordres til å bruke morsmålet heime, heller enn et dårlig norsk språk.

MORSMÅL: Ifølge læreplanene går det klart fram at elevene skal kunne bruke morsmålet sitt, de skal lære å lese på det språket de kan best, og de skal utvikle kunnskaper og skrivekompetanse på morsmål, skriver innsenderen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
MORSMÅL: Ifølge læreplanene går det klart fram at elevene skal kunne bruke morsmålet sitt, de skal lære å lese på det språket de kan best, og de skal utvikle kunnskaper og skrivekompetanse på morsmål, skriver innsenderen. Foto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer
Meninger

I en kronikk i Dagbladet 23. mai skriver Jan Bøhler om forebygging av gettoer, og poengterer at norsk må være språket i skolegården og i familien.

Det er lett å være enig i samfunnsmandatet som går ut på at de som kommer til Norge skal lære norsk og fungere i samfunnet. Men samtidig må man forstå at det er av stor betydning at morsmålet blir bevart. Minoritetsspråklige familier bør oppfordres til å bruke morsmålet heime, heller enn å bruke et dårlig norsk språk.

Mange tenker at skolen skal stå for norskopplæringa, og heimene skal lære ungene morsmålet. Men ifølge læreplanene som fungerer som forskrift i skolen, går det klart fram at elevene skal kunne bruke morsmålet sitt, de skal lære å lese på det språket de kan best, og de skal utvikle kunnskaper og skrivekompetanse på morsmål.

Elevene tilegner seg best norsk ved aktiv bruk av morsmålet. Hvorfor er det ei pipe på taket? Og hva er en skog? Det er mye lettere å ta utgangspunkt i ord elevene kjenner fra eget morsmål for å lære slike begreper, enn å bruke ensidig norsk. Med andre ord er morsmålet essensielt for å lære norsk!

Ifølge den kanadiske forskeren Jim Cummins tar det ca. to år å lære hverdagsordene i et ukjent språk, mens det tar seks-sju år å lære fagordene i lærebøkene.

I Klassekampen 10. mai forteller Hamsika Premkumar fra Sri Lanka, aktuell fra antologien Third Culture Kids, om hvor viktig det har vært for henne å holde fast ved tamilsk språk og kultur. Det har styrket henne og bidratt til at hun er i stand til å tenke nytt og se ting fra ulike vinkler.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.