Det handler om å bevise noe

«Gründere blir steinrike» var tittelen på en artikkel i Aftenposten i forrige uke. Den handlet om Alfred Ydstebø (28), kompanjongen Fred Ingebrigtsen (33) og deres rådgivningsfirma ACTA.

- Jeg har aldri vært spesielt ambisiøs eller drømt om å bli sjef eller å eie noe. Det har bare blitt sånn, sier Alfred.

DE SISTE UKENE HAR media spekulert i om Alfred og Fred er gode for 60 millioner kroner eller 90 millioner kroner- hver. ACTA ble startet i 1990 av Fred. Ett år etter fikk han med seg kameraten Alfred. Startkapitalen deres var to økonomiske hoder og litt større arbeidskapasitet enn normalt. I dag er de Norges største privatøkonomiske rådgivningsfirma med 170 ansatte i 11 norske byer. De forvalter 2.5 milliarder kroner. På en merkverdig måte klarer likevel Alfred å være overbevisende når han påstår at penger ikke har vært eller er motivasjonen på vei mot de store finanshøydene.

- Jeg tror ikke penger er noen hoveddrivkraft for oss gründere, uansett bransje. Når omsetningen har passert et visst nivå, er penger i hvert fall uinteressant. Da handler det mer om å bevise. For eksempel bevise for «the establishment» at det går an å lykkes selv om man er fra Stavanger, sier Alfred. - En annen fellesfaktor for oss gründere, er at vi aldri kommer i mål. Det er alltid nye mål å nå.

- Er du stolt av det dere har gjort?

- Når de ansatte gir uttrykk for at de er fornøyde med oss, da er vi stolte. Dét går det litt personlig prestisje i, sier tobarnsfaren, som var ferdig ingeniør og hadde master i økonomi da han var 23 år. Alfred har hoppet i fallskjerm, men betegner seg ikke som en risikosøker.

- Risikotaker er riktigere. Jeg får et kick av å ta sjanser. Den som ikke prøver noe i det hele tatt får i hvert fall ikke til noe. Gjør du mer rett enn galt over tid, så får du uansett til noe.

Selvtillit er en annen egenskap både han og Fred har hatt nytte av.

- UTEN TRO PÅ DET MAN GJØR, så nytter det ikke å gjøre noe. Men ingen av oss hadde klart alene å bygge opp en organisasjon med kapasitet til å nå de målene den har nådd. Vi er to sparringpartnere som støtter og utfyller hverandre. Fred er ekstremt kreativ og utålmodig, og han gir seg ikke før han har satt prikken over i'en. Jeg er litt mindre utålmodig, relativt strategisk og flink til å motivere. En av firmaets største fordeler, er kanskje at vi er så utypiske i vår bransje. Når vi danner band til firmafester, er det for eksempel jeg som spiller gitar.

- Føler du deg som 28 eller som 50?

- Når jeg reiser rundt i verden og holder møter, føler jeg meg eldre enn jeg er. Men jeg vil helst være en gutt på 28. Det er jeg også, når jeg er på byen med kamerater hjemme i Stavanger.

Alfred Ystebø (28) er en av to eiere av ACTA økonomisk rådgivning AS.