Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Det handler om å finne ut hvem man er

Marte (13) er månedens poet med diktet «med bind for øynene».

UNG MÅNEDSVINNER: Marte Lindholm (13) går til topps i Skolekammeret for første gang. Vinnerdiktet har tittelen «med bind for øynene». Foto: Privat
UNG MÅNEDSVINNER: Marte Lindholm (13) går til topps i Skolekammeret for første gang. Vinnerdiktet har tittelen «med bind for øynene». Foto: Privat Vis mer

Marte Lindholm (13) er kåret til månedens poet for august i Skolekammeret, Dagbladets diktforum for ungdom, med et dikt kalt «med bind for øynene». Hun har ikke deltatt lenge og er i finalen for første gang.  

— Derfor ble jeg veldig overrasket da jeg mottok mailen som fortalte at jeg var månedens poet!

Den unge poeten bor i Lillehammer og går i 9. klasse på Åretta ungdomsskole. Utenom skolen og skrivinga spiller hun fotball, leser, tegner og er mye sammen med venner.   ­

— Hvor lenge har du skrevet dikt?

— Jeg har egentlig skrevet helt siden jeg kunne skrive. Fantasien min har alltid vært veldig livlig, og den måtte nok ut på en måte. Å skrive aktivt startet jeg vel med i slutten av femte klasse.

Hun er ikke helt sikker på hvordan diktet ble til, men tror det er farget av prosessen hun var i da hun skrev det. Marte forteller:

— Jeg hadde en liten periode hvor jeg rett og slett følte at jeg var blind, at jeg ikke hang helt med, at bevegelsesevnen min var blitt hemmet. Jeg har alltid hatt et positivt syn på livet, og det meste jeg skriver kommer også ut på denne måten. Mer vet jeg egentlig ikke om diktet, jeg var temmelig forvirret da jeg skrev det, motstridende følelser og sånn.

— Linjene er korte og rytmen liksom krapp. Ble det sånn fra første stund, eller har du jobbet mye med å forme det?

— Jeg pleier ikke å jobbe så mye med diktene mine. Ganske lenge har jeg nå prøvd å finne ut hvem jeg er, og når jeg ser tilbake på dikt jeg skrev for en stund siden, føler jeg at det er en annen person som har skrevet dem som prøver å fortelle meg noe. Kanskje noe jeg har glemt. Derfor, hvis jeg forandrer dem, vil kanskje budskapet forsvinne, så derfor endrer jeg dem nesten aldri.

— Hvem eller hva inspirerer deg til å skrive, tenke? Er det musikk, noen artister, noen forfattere, foto, naturen, andre ting?

— Alt jeg leser inspirerer meg, men på veldig forskjellige måter. Når jeg skal skrive, har jeg nesten alltid musikk i bakgrunnen. Jeg elsker naturen, og alt som fyller øynene mine bidrar til skrivingen min. Aller mest blir jeg inspirert av ting som skjer rundt meg i hverdagen, personer rundt meg og følelsene jeg har til dem.  

Juryen gratulerer — med denne jurykommentaren:    

Mørkgjemsel
Månedens vinnerdikt har, trass i at det er rensa for store bokstaver og skilletegn, en klar struktur. Antall strofer er 4, antall linjer i hver strofe er 4 pluss 4 pluss 5 pluss 4. Mangelen på skilletegn og store bokstaver skaper en flyt som sammenfaller med den nesten wergelandske tankestrømmen i diktet. Alliterasjonene på de hviskende og lekende lydene s og l, skaper poesi.

To personer er hovedaktører, men omtales som et «vi». Altså et fellesskap. Opplevelsen av enhet styrkes av kulissene: For det første skumringen, det som tenner drøm både på det makrokosmiske («stjernestøv») og det mikrokosmiske nivå («vi kan drukne / i gresstrå / og spise / stjernestøv»). For det andre fellesskapet i  kampen mot pessimistene, de som etterlyser rasjonalitet. De bærende kreftene i diktet er fellesskap, let og leting. Juryen velger å tolke det som opplevelses- og sansenærhet mellom to. Og de kjemper.

Mørkgjemsel i første strofe fungerer som et anslag som dikteren elegant vender tilbake til «med famlende skritt». Diktet kretser tydelig rundt en og samme motivkrets, tonen er optimistisk og lys, ettertenksom og granskende. Og konklusjonen klar: Lys og drøm går ikke alltid bra i hop.

For juryen,
Kristian Rishøi
Illustrasjon: Vincent van Gogh: «Stjernenatt», 1889

DIKT I DAGBLADET: Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• I tillegg tilbys Dikt.no, et skriveverksted der det er åpent for flere sjangere.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner, oppdatert!

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker i tilknytning ti kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave for Diktkammerets første ti år (Samlaget 2011)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media