DESEMBERPOETEN: Anne Grete Bærheim ble månedens poet i desember. Men det er ikke første gang hun går til topps: Dette bildet er fra da hun ble månedens poet i 2009: http://www.dagbladet.no/2009/02/16/kultur/litteratur/diktkammeret/skolekammeret/dikt/4877159/. Foto: ROLF ØIEN
DESEMBERPOETEN: Anne Grete Bærheim ble månedens poet i desember. Men det er ikke første gang hun går til topps: Dette bildet er fra da hun ble månedens poet i 2009: http://www.dagbladet.no/2009/02/16/kultur/litteratur/diktkammeret/skolekammeret/dikt/4877159/. Foto: ROLF ØIENVis mer

Det handler om å sanse

Anne Grete skrev det beste Dagblad-diktet.

(Dagbladet): Av Dagbladet-poetenes fire beste desemberdikt var det Ismaels «stilleben» som ble juryens favoritt (til høyre lenger ned i artikkelen). Nicket skjuler Anne Grete Bærheim, som møter beskjeden med en perlende tilbakemelding: 

— Nå ble jeg glad, kjenner jeg, veldig glad!

— Takk for et gåtefullt, flott, kriblende merkelig dikt! Vil du fortelle litt om hvordan det startet? Var det noe konkret som satte deg i gang, eller er «stilleben» noe du har skrevet fram fra scratch?

— Diktet er skrevet fram fra scratch, de fleste diktene mine er det, forteller hun. — Det kjennes som om ordene bare oppstår ut av ingenting, og jeg blir ofte både forvirret og overrasket; hvor kom dette fra? Når jeg tenker etter så kan jeg av og til finne hendelser, filmer, bilder, som har inspirert noen av linjene.

Desemberpoeten har deltatt i Diktkammeret siden oppstartsåret 2001, og siden har hun vært månedens poet og finalist flere ganger. Hun har gitt ut diktsamlingen kokongtid («solid og stillferdig», mente Dagbladets anmelder Helge Torvund), i tillegg er hun i med diktkammerantologien Å våga seg ut i ord fra jubileumsåret 2011. 

— Diktkammeret betyr mye for meg, forteller hun. — Og særlig de første årene, da jeg ikke hadde noen skriverutiner, ble det å få tilbakemelding på tekster veldig inspirerende. DK har sin helt egen magi.

— Slik jeg leser deg, skriver du fremdeles stramt, konkret, men i alle fall dette diktet virker noe mørkere enn dikt du tidligere har berørt teten med. Kan det stemme?

— Ja, det tror jeg stemmer. Skrivingen min har alltid hatt en mørkere side, jeg har kanskje blitt bedre til å uttrykke den. Men jeg skriver veldig variert, og øver meg på å skrive litt lengre dikt.

— Hva er det som setter diktene dine i gang?  

— Jeg opplever ofte at musikk og ulike stemninger setter i gang noe. Men for meg handler det mest av alt om det jeg ikke finner ord for, der det vanlige språket ikke strekker til. Det er det som setter i gang diktene mine. 

— Jeg tror det handler om å sanse, sier poeten, — de øyeblikkene vi er veldig tilstede i oss selv og i våre omgivelser.    

DESEMBERPOETEN 2014: Anne Grete Bærheim. Foto: Privat
DESEMBERPOETEN 2014: Anne Grete Bærheim. Foto: Privat Vis mer

Vi takker for gjenhøret med Ismael — og gratulerer desemberpoeten med følgende jurykommentar:

Vanskeleg å riste av seg
Å skape ei veksande og vedvarande uhygge med eit kort dikt er ikkje enkelt. Ismael gjer det i dette diktet med den talande tittelen «stilleben»: stilt liv, stivna liv, vanlegvis nytta om eit måleri av såkalla livlause ting, som blomster, glas og frukt. Men visst er det eit slags liv her, og det er eit «eg» som observerer og talar. Men kva er det som skjer? Alt etter dei to opningslinjene kjenner ein seg usikker og i villreie. For kvifor har nokon, «han», bøygd hovudet til side, slik at det har fått ein rar vinkel? Og kva slags science-fiction-film er det me er midt inne i, når den som snakkar til oss har «hvite urørlige plasthender»?

Slutten har den underlege verknaden på meg at den både aukar uvissa ved å gjera det heile meir gåtefullt, og samstundes kanskje gir eit svar på nokre av spørsmåla. For tøyet rundt holet i huda får ein til å tenkje på ein operasjonsscene. Men svara vert likevel hengjande i lufta. For det er ikkje heilt vanleg at ein ser seg sjølv bli operert, ein vil vanlegvis ikkje vera lokalbedøvd, men under full narkose. Og uansett: Kvar kom dei urørlege, urovekkjande plasthendene frå?

Dette er eit uhyggeleg dikt som demonstrerer noko av poesiens styrke; korleis ni korte linjer kan skape ei sterk stemning som er vanskeleg å riste av seg, når ein først har lese desse linjene.

For juryen,
Helge Torvund

DIKT I DAGBLADET: • Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre. Ungdomsforumet Skolekammeret (startet 2003) er fra 1. desember 2014 lagt ned.
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). En finalist blir kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)