Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Papirløse

Det handler om folk

Media må klare å se kjernen: hvordan bør vi behandle ulovlige innvandrere?

MENNESKEJAKT: På TV 2 fredag kveld kunne vi se innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og politiet på jakt etter ulovlige innvandrere i hovedstaden. Foto: NTB Scanpix
MENNESKEJAKT: På TV 2 fredag kveld kunne vi se innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og politiet på jakt etter ulovlige innvandrere i hovedstaden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg denne tv-reportasjen: Bent Høie følger med politiet på oppdrag. Målet er å arrestere narkomane. Med kamera på slep drar ministeren og politifolkene på jakt. Dessverre blir det ingen fangst, men Høie har vist handlekraft. «Vi har et mål om å arrestere 5000 narkomane i år», sier han.

En slik reportasje kunne neppe blitt lagd i dag. Narkomane har gått fra å være en skummel utgruppe til å bli behandla med forståelse og respekt. Riktignok er de per definisjon lovbrytere. Riktignok tyr mange av dem til flere lovbrudd for å skaffe seg rusmidler. Men vi behandler dem som folk.

Men på TV 2 fredag kveld kunne vi se en sånn reportasje. Integreringsministeren var på jakt etter ulovlige innvandrere. Med måltall og tøffe virkemidler skulle ministeren og politiet grave fram de skumle menneskene som vasker biler eller lager mat for luselønn, kanskje for å betale gjeld til en menneskehandler. Det er nedslående hva slags debatt innslaget har skapt: «Politisk kvarter» på NRK startet denne uka med en heftig grilling av en reklamemann som har vært for krass mot ministeren. Nok en metadebatt om hvordan våre mektigste mennesker er ofre fordi de får kritikk. I stedet for å være mikrofonstativ for ministere på tokt, eller grille regjeringens kritikere for ordbruken sin, bør media klare å se kjernen: hvordan bør vi behandle ulovlige innvandrere?

De som lever ulovlig er ofte i en desperat situasjon. De kan aldri slå seg helt til ro, lever uten et sikkerhetsnett og kan når som helst miste alt. Det er vanskelig for de fleste av oss å forstå hvor tungt et slikt liv er. Vi skal ikke undergrave asylinstituttet eller belønne folk for å bryte loven, men vi må klare å møte disse menneskene med et minimum av forståelse og respekt. Å jakte på dem på TV er så langt unna dette prinsippet vi kan komme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!