Hotte vikinger: Lille speil på veggen der, hvem er den hotteste vikingen på tv her? Kanskje disse fra tv-serien "Vikings"? Foto: HBO
Hotte vikinger: Lille speil på veggen der, hvem er den hotteste vikingen på tv her? Kanskje disse fra tv-serien "Vikings"? Foto: HBOVis mer

Vikinger

Det handler om sex, blodhevn, snikmord og krigerkonger

1000 år etter Olav den hellige dro på tokt, er vikingene absolutt overalt igjen.

Kommentar

Island, en gang på 900-1000-tallet: En stadig eskalerende blodfeide har ført til at Flose rir til Bergtorskvål for å brenne Njåls familie inne. Det er et inferno. Hvis noen prøver å flykte blir de møtt av Floses menn utenfor. Senere skal de finne levningene etter ni mennesker i brannen, men enn så lenge er de usikre på om alle er døde. Spesielt lurer de på om Skarphedin, Njåls fryktinngytende sønn, har møtt sitt endelikt. Noen av dem nærmer seg huset som fortsatt står i brann. Kryper opp på taket.

- Er Skarpheding død, tro, spør Glum.

Da hører de nede fra ilden at det blir kvedet et vers.

- Skal tro om Skarphedin har kvedet dette død eller levende, spør Gunnar Gunnarsson.

- Det vil jeg ikke gjette på, sier Flose.

I «Njåls saga», skrevet av en anonym forfatter på Island på 1200-tallet, beskrives Skarphedin Njålsson som en slags idealviking: «stor av vekst, sterk og god til å slåss, han svømte som en sel, var lynrask på føttene, snarrådig og selvsikker, med skarp tunge, sleivkjeftet, men likevel behersket og en bra skald». Selv om hans brutale impulsivitet uten tvil bidro til familiens undergang.

Når liket av Skarphedin senere blir gravd ut av branntomta, står han fortsatt oppreist. «Han hadde stått mot gavlveggen, og føttene var avsvidd opp til knærne, men ellers var han hel», står det i «Njåls saga».

Jeg leste «Njåls saga» da jeg studerte. Det er 20 år siden. Sagaen handler ikke om Skarphedin, men hans død har festet seg til minnet, som korsene det beskrives at han etser inn på kroppen under brannen. At forfatteren skriver at han døde stående var et spørsmål om ære, husker jeg læreren sa.

Da litteraturstudinene ved slutten av semesteret kåret «Litteraturhistoriens mest sexy mann», var det Skarphedin som stakk av med seieren. Det er altså tjue år siden.

Denne uka dukket han opp igjen.

Vikingene har vært i vinden lenge. Spesielt på tv har det vært snakk om en vikingtrend i mange år. Serien «Vikings» hadde premiere i 2013, og er inne i sin femte sesong. Den er inspirert av sagnene rundt småkongen Ragnar Lodbrok, som levde rundt 700-800. Ifølge sagnene døde han da han til slutt ble kastet i et ormehull av King Aella av Northumbria. Sønnene til Ragnar skal visstnok ha hevnet ham ved å foreta såkalt blodørn på Aella, altså at ribbeina ble skåret av og brettet ut som vinger.

Noen av Ragnars sønner dukker for øvrig opp i en annen vikingserie. «The Last Kingdom» hadde premiere i 2015 og går nå på Netflix. Norske Rune Temte spiller den formidable, men spinnville Ubbe, Ragnars (angivelige) sønn.

Og så har vi selvfølgelig den norske humorserien «Vikingane», som ble kåret til nummer 98 av verdens hundre mest populære serier i 2017. Vikingtrenden har også nådd bokhyllene. Tore Skeies «Hvitekrist - Om Olav Haraldsson og hans tid» går i disse dager sin seiersgang over bokhandlerdiskene.

Boka, som handler om den mytiske skikkelsen Olav den Hellige, fikk terningkast seks i Dagbladet. «Den sanne historien er som "Ringenes Herre", bare bedre», skrev anmelder Arne Dvergsdal.

Og han har rett, det er vanvittig spennende å lese Skeies beskrivelser av vikingkulturen, æreskulturen og politikken som lå bak. «Hva slags menneske var denne unge kongen», spør han på et tidlig tidspunkt, etter å ha beskrevet tiden og de politiske maktkampene Olav vokste opp i. «Olav var en norrøn konge i et samfunn hvor en konges rolle framfor noe annet var å lede sine menn til seier med sverd i hånd og fordele krigens bytte. For en konge og hans krigerflokk var ikke krigen en unntakstilstand, men en naturtilstand, en helt naturlig del av verden og menneskenes liv, noe som kom og gikk omtrent som været og årstidene.»

I tillegg: Det er bare en måned siden Tore Kvævens «Når landet mørknar», som handler om vikingbosettingene på Grønland på 1200-tallet, stakk av med Brageprisen. Og i forrige uke dukket han søren meg opp i livet mitt igjen, Skarphedin Njålsson, da Aschehoug ga ut «Njåls saga» i ny oversettelse og ny drakt. Det er ingen tvil om at 2018 har vært vikingenes år, så da kan det passende nok også avsluttes med en kampscene fra «Njåls saga»: Skarphedin hopper fra isflak til isvull over en elv, og før fienden Tråin har fått på seg hjelmen hugg han til med øksa: «Han traff hodet og kløvet det ned til jekslene så de drysset ned på isen.»

Godt nytt vikingår!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.