Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Det handler om sosiale forskjeller, ikke om hudfarge

Andelen av nyfødte som har innvandrerbakgrunn i Oslo har doblet seg de siste 17 årene. Mye tyder på at den utviklingen ikke vil fortsette.

FLERE SIDER: Abdullah Alsabeehg, 

Utdanningspolitisk talsperson i Oslo Arbeiderparti Oslo bystyre påpeker at det generelt går svært godt med norskfødte barn og unge med innvandrerforeldre oppvokst i Norge, selv om det også er utfordringer. Foto: Oslo kommune/Sturlason
FLERE SIDER: Abdullah Alsabeehg, Utdanningspolitisk talsperson i Oslo Arbeiderparti Oslo bystyre påpeker at det generelt går svært godt med norskfødte barn og unge med innvandrerforeldre oppvokst i Norge, selv om det også er utfordringer. Foto: Oslo kommune/Sturlason Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sosiale forskjellene i Oslo må vi ta på alvor. I Oslo er det områder hvor 2/3 av barna vokser opp under fattigdomsgrensen. Dagens forskjeller kan vi gjøre noe med. Samfunnet er i en stor og rask endring, og det er ikke alltid slik at historien gjentar seg selv.

Barn av innvandrere føder færre barn

Norskfødte kvinner med innvandrerbakgrunn føder i snitt færre barn enn befolkningen for øvrig. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Mens fruktbarhetstallet blant norskfødte kvinner med innvandrerbakgrunn er på 1,54, er tilsvarende tall for befolkningen for øvrig 1,56. Det er med andre ord et generasjonsskifte. Det er normalt, fordi vi vet at integreringen går i riktig retning for norskfødte med innvandrerforeldre.

Vi vet at antall barn man velger å få henger tett sammen med utdanningsnivå og deltagelse i arbeidslivet. Tall fra SSB viser at det er store endringer som er i ferd med å skje. I fjor la SBB fram sin rapport om levekår blant norskfødte med innvandrerforeldre i Norge. For første gang på 10 år forsøker SBB å gi en analyse av hvordan det står til med ungdom med minoritetsbakgrunn. SSB-rapporten bekrefter at norskfødte med innvandrerforeldre føler mer tilhørighet til Norge enn landet deres foreldre kommer fra. Norsk er det dominerende språket hos dem, - 76 prosent snakker norsk hjemme.

Utdanningsnivået er fortsatt høyt. Norskfødte med innvandrerforeldre har oftere høyere utdanning enn resten av befolkningen sett under ett. Oppdaterte tall fra SSB viser også at norskfødte med innvandrerforeldre i aldersgruppene 25–29 år og 30–39 år har betydelig høyere deltagelse i arbeidslivet enn deres foreldre.

Bør vi være bekymret?

Det går generelt svært godt med norskfødte barn og unge med innvandrerforeldre oppvokst i Norge. Derfor har vi ikke noe grunnlag for å generalisere og knytte utfordringene til folk med en bestemt bakgrunn. Fattigdom og sosiale forskjeller handler først og fremst om klasse, ikke hudfarge. Vi må være stolte av gode resultater, og heie på de som lykkes i vårt samfunn.

Samtidig er det flere faktorer som bør bekymre oss. Gutter som sliter mer enn jentene på skolen, og som trenger tidlig og tilpasset oppfølging. Arbeiderpartiet i Oslo er derfor opptatt av å gi de elevene med størst behov for hjelp flere lærere og mer ressurser. Kvadratmeterprisen bestemmer hvor folk kan bo i byen vår. Derfor ser vi høy konsentrasjon av utfordringer i deler av Oslo. Satsingene i Groruddalen, Oslo sør og Oslo indre må derfor videreføres og styrkes. For det er gjennom målrettet innsats at vi skaper en god framtid for alle nyfødte og ufødte barn i Oslo.

Abdullah Alsabeehg,

Utdanningspolitisk talsperson, Oslo Arbeiderparti

Kultur- og utdanningskomiteen, Oslo bystyre

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!