<strong>FØLELSESLADET:</strong> Det var en sterkt preget Bjørn Eidsvåg som sang for ofrene og de pårørende etter tragedien forrige fredag. Samtidig følte den folkekjære artisten det godt å kunne bidra med sin musikk.  Foto: Øistein Norum Monsen
FØLELSESLADET: Det var en sterkt preget Bjørn Eidsvåg som sang for ofrene og de pårørende etter tragedien forrige fredag. Samtidig følte den folkekjære artisten det godt å kunne bidra med sin musikk. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Det har blitt mange tårer

Bjørn Eidsvåg er sterkt preget av den siste ukas hendelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av et par dager har NRK samlet et stjernelag av norske artister for å minnes ofrene fra Utøya og Regjeringskvartalet. Markeringen fikk navnet «Mitt lille land», hvor de som har vært direkte involvert i forrige ukes hendelser, som politi, helsepersonell og pårørende, var spesielt invitert inn i Oslo Domkirke.

Bjørn Eidsvåg var på vei fra Rosendal til Bergen da bomba gikk av fredag den 22. juli. Det tok lang tid før artisten klarte å fatte hva som hadde skjedd.

- Jeg forsøkte å fortrenge det. Jeg bestemte meg for at dette var en ulykke, en gasseksplosjon. Sakte, men sikkert begynte det å gå opp for meg. Jeg har venner som hadde barn der ute, de har heldigvis kommet til rette. Det ble en veldig intens opplevelse, sier Eidsvåg til Dagbladet og fortsetter:

- Hver dag har vært en prøvelse. Tårene presser på. Det er helt uvirkelig.

- Mange tårer Den folkekjære artisten møtte til pressekonferanse med Kurt Nilsen, Sigvart Dagsland og Haddy N'jie to timer før konserten i går. Alle var sterkt preget, og hadde problemer med å finne ord i den tunge stunden.

Alle fire var enige om at musikk er viktig i en sorgfase, og var derfor glade for at de kunne bidra på sin måte. N'jie mente at etter ei uke med så mange sterke taler, «har vi bare sagen igjen».

- Har det blitt mange tårer?

- Ja, sier Eidsvåg til Dagbladet.

Han har vært på turné, og la om repertoaret for at det skal stå bedre til sorgen og fortvilelsen som har grepet alle den siste uka.

- Det er nesten ikke mulig å uttrykke hvor fælt det er. Vi er på turné og møter folk, der ser vi hvordan hele nasjonen bærer denne sorgen. Det er en ære å få synge for publikum nå, sier Eidsvåg.

Egoet får vente Han mente også at det nærmest er en plikt som artist å stille opp med musikk når nasjonen gråter.

- Vi artister har vanligvis store ego. Nå må vi la våre ego ligge. Musikken og samholdet er viktigst nå, sier Eidsvåg.

Hilde Hummelvoll var programleder for konserten i går. Kronprins Haakon og prinsesse Astrid var til stede fra kongehuset, mens Knut Storberget, Kristin Halvorsen og Anniken Huitfeldt var noen av ministrene som var i kirka.

Konserten ble sendt på nettet, i opptak på tv og ble vist på storskjerm på Youngstorget. Likevel hadde flere hundre tilskuere stilt seg opp utenfor for å få et glimt av alle gjestene på vei inn. Mange sto med roser i hendene, og flere fra politiet hadde festet roser i uniformen.

Til tross for at NRK ikke har hatt problemer med å få profilerte artister til å stille opp på kort varsel, hadde også de en annerledes dag i går.

- Min jobb er vanligvis knyttet til glede og noe positivt. Det blir nok annerledes nå. Det er ikke hver dag man gjør noe som dette. Dette er nok en av de mest krevende jobbene jeg har hatt, sier Nilsen til Dagbladet.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer