Hovedleder: Johaugs dopingsak

Det har en verdi for norsk idrett å feie for egen dør i Johaug-saken

Påstanden om 14 måneders utestengelse er streng, men fornuftig.

14 MÅNEDER: Therese Johaugs straff er streng, men fornuftig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
14 MÅNEDER: Therese Johaugs straff er streng, men fornuftig. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Meninger

Påtalenemnda i Antidoping Norge har lagt ned påstand om at Therese Johaug utestenges i 14 måneder. Hovedpersonen selv sier det er strengt, at hun ikke kan forstå at det som har skjedd gir grunn til en såpass lang utestengelse.

Det er lett å forstå reaksjonen. Likevel, ut fra det gjeldende regelverket, er påstanden fornuftig. Nesten påfallende fornuftig, slik at det er grunn til å tro at den er utformet på bakgrunn av en politisk og strategisk vurdering. Hadde Antidoping Norge funnet bevis for at dopingen var forsettlig, ville strafferammen vært mellom ett og to år. Begrunnelsen for å gi 14 måneder er at Johaug hadde et selvstendig ansvar for å sjekke emballasjen bedre.

Hun får altså både en håndsrekning fra Antidoping Norge som sier at dopingen ikke var forsettlig, samtidig som de gir en relativt lang utestengelse.

Utestengelsen er likevel ikke lenger enn at hun er ferdig sonet i desember 2017, i tide til å rekke både Tour de Ski og OL i Pyeongchang.

Bakgrunnen for den strenge straffen er sannsynligvis frykten for en anke internasjonalt. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har allerede tydelig signalisert at de på et prinispielt grunnlag ikke vil kunne godta en mild straff. Det ville selvsagt ha vært en stor belastning for både norsk idrett, og Therese Johaug personlig, om en mild, norsk straff ble forfulgt i internasjonale fora. Dersom saken ble anket inn av WADA eller FIS til idrettens internasjonale voldgiftsnemd (CAS) kunne hun risikert en maksstraff på fire år, som ofte blir to år i praksis.

Det gjenstår å se hvordan det dømmende organet, NIFs domsutvalg, vurderer saken. Det vil være oppsiktsvekkende dersom de kommer til et annet resultat enn påtaleorganet.

Det har en verdi for norsk idrett å feie for egen dør i denne saken. Diskusjonen om regelverket er rimelig, er naturligvis viktig og betimelig. Rettssikkerheten til idrettsutøvere som leverer en positiv dopingprøve, eksisterer ikke på samme måte som i det sivile. Den diskusjonen må likevel foregå på et overordnet plan. For Johaug sin del må straffen sones.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.