KRITISK: Pensjonert generalløytnant Robert Mood.
KRITISK: Pensjonert generalløytnant Robert Mood.Vis mer

Beredskap etter 22. juli:

Det har hopet seg opp problemer i beredskapsarbeidet, men regjeringen velger fortsatt å bruke politisk sminke

Beredskap uten kraft. 

Meninger

Etter terroranslagene 22. juli 2011fikk regjeringen Stoltenberg sterk kritikk for manglende beredskap av en samlet kontroll- og konstitusjonskomite i Stortinget. Stortinget bygde hoveddelen av sin kritikk på rapporten fra den uavhengige kommisjonen om 22. juli som ble ledet av Alexandre Bech Gjørv. I valgkampen 2013 lovet Høyre og Frp å prioritere beredskapsarbeidet. Så kom tilbakeslagene og konfliktene. Stortinget har ennå til behandling Riksrevisjonens rapport om objektsikring der det framsettes krass kritikk mot regjeringens, forsvarets og politiets arbeid for å sikre viktige bygninger og installasjoner. Det gjorde ikke saken bedre at regjeringen både forsøkte å hemmeligholde, og skrive om, en ugradert versjon av Riksrevisjonens rapport. Etter dette har VG avslørt at arbeidet med samlokalisering av nødsentralene ikke følger Stortingets vedtak, men styres av et politidirektorat som opptrer stadig mer på egen hånd. I Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) fører regjeringens økonomiske kutt til at prioritert beredskapsarbeid etter 22. juli nå må reduseres.

Det har hopet seg opp problemer i beredskapsarbeidet på stadig flere områder, men regjeringen velger fortsatt å bruke politisk sminke. Dagen etter terrorangrepet i Manchester rykket justisminister Per-Willy Amundsen ut og sa: «Vi har faktisk aldri hatt bedre beredskap i Norge enn vi har i dag». Hva Amundsen mener med dette er ikke lett å bli klok på. At beredskapen er bedre enn hva den var 22. juli for seks år siden, får vi inderlig håpe. Men det er ikke det som er spørsmålet. Spørsmålet er om vi har en dekkende og tilfredsstillende beredskap. Svært mye tyder på at svaret er nei.

En som mener det er den pensjonerte generalen Robert Mood. Han sier til Klassekampen at påstanden fra statsråden er helt feil. Mood mener samfunnssikkerheten og beredskapen i Norge store mangler. Ifølge Mood vil de som jobber med beredskap fortelle en helt annen historie enn den justisministeren legger fram. Generalen kaller det valgkamp, ikke innsikt, og legger til at problemene enten skyldes systemsvikt eller «en alvorlig ansvarsfraskrivelse fra toppen».

Regjeringens arbeid med beredskap bærer preg av både systemsvikt, manglende ledelse, svak koordinering og aktiv ansvarsfraskrivelse. General Mood sier så mye har forandret seg at det trengs en ny kommisjon som kan se forsvar, beredskap og samfunnssikkerhet fra et samlet perspektiv. Det er et forslag det er vel verdt å overveie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.