- Det har kanskje blitt litt skeivfordelt her

Men Rolf Bjørnar Tøllefsen avviser kjønnskritikk.

(Dagbladet.no): I kveld sender TV 2 første episode av «Da damene dro», men programmet har allerede blitt kritisert for å basere seg på et nedlatende mannssyn.

I «Kulturnytt» på NRK i dag morges rettet kjønnsforsker Jørgen Lorentzen sterk kritikk mot programkonseptet.

- Skjønner ikke hvorfor fedre skal bli latterliggjort på denne måten, kommenterte Dagbladet.nos lesere i går.

Latterliggjør menn
Kjønnsforsker Wencke Mühleisen ved Senter for kvinneforskning og likestilling er overrasket over at TV 2 sender et slikt program.

- Statistikker om arbeidsfordeling i heterofilt familieliv viser at det faktisk ennå et godt stykke fra at kvinner og menn gjør samme innsats for husholdning og omsorg. Men det gir ikke grunnlag for å latterliggjøre menn slik dette programmet ser ut til å ha som sitt hovedkonsept, sier Mühleisen.

- Selv om det jo er slik at humor er bygget på stereotypier, er det overraskende at en så foreldet kjønnarbeidsdeling som har som sin forutsetning at menn er idioter eller rørende ukyndige i møte med husarbeid og barneomsorg, gir grunnlag for et programkonsept i Norge.

Mühleisen mener «Da damene dro» er et typisk eksempel på at tv-stasjoner kjøper inn konsept som gjerne er utviklet i en amerikansk eller britisk kontekst, med mer tradisjonelle kjønnsarrangementer.

- Slik sett er det eneste et slikt program gjør å bygge opp under forestillinger om kjønn fra forrige århundret.

Ikke representativ
- Jeg har sett reklamen, og min umiddelbare reaksjon er at menn er som poteten - det er mange ulike sorter. Det finnes menn som er suverene på hjemmebane og menn som ikke vet opp og ned på en bleie, sier medlem av regjeringens mannspanel, Fahrid Bouras.

- Seerne vet nok at slike hjelpeløse menn ikke representerer den moderne mannen. Likestillingen kicka inn for mange år siden.

- Ikke som gamledager
Rolf Bjørnar Tøllefsen jobber som los på Husøy, og er er én av mennene TV-seerne får stifte bekjentskap med i kveld. Han mener kritikken fra kjønnsforskerne er «helt utrolig» - og føler seg verken hjelpeløs eller latterliggjort.

HUSØY: TV 2 understreker at mennene på Husøy taklet de nye arbeidsoppgavene meget godt. Foto: TV 2
HUSØY: TV 2 understreker at mennene på Husøy taklet de nye arbeidsoppgavene meget godt. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg hadde ikke trodd at kunne de uttale seg uten å ha sett programmet. Det blir som å anmelde ei bok etter bare å ha lest tittelen, mener Tøllefsen.

Han mener videre at TV-serien vil vise hvor godt det er å leve på Husøy - men avviser at «Da damene dro» forfekter utdaterte kjønnsstereotypier.

- Vi er ikke tilbake til gamledager, da menn ikke gjorde en dritt. Men det har kanskje blitt litt skeivfordelt her, fordi de aller fleste av mennene jobber på havet. Da drar man ut i 3-4-tida på natta, og slik holder man på hver dag gjennom hele vinteren, sier Tøllefsen.

- Det er et knallhardt yrke. Når vi ikke er på havet, så deltar vi i alt. Sånn er jo livet der ute.

Underholdning
TV 2 tar også avstand fra påstanden om at programmet presenterer mennene i et dårlig lys.

- «Da damene dro» er et underholdningsprogram, ikke en alvorlig dokumentar om kjønnsroller i det moderne Norge, sier informasjonsrådgiver i TV 2, Alex Iversen, til Dagbladet.no.

UENIG: Rolf Bjørnar Tøllefsen mener «Da damene dro» framstiller Husøy på en bra måte. Foto: TV 2
UENIG: Rolf Bjørnar Tøllefsen mener «Da damene dro» framstiller Husøy på en bra måte. Foto: TV 2 Vis mer

Iversen er trygg på at husøymennene vil komme fra programmet uten å ha noe å skamme seg over.

- Det er helt klart at «Da damene dro» er en moderne versjon av «Da mannen skulle stelle hjemme». Og humoren i programmet tar delvis utgangspunkt i hva som skjer når enkelte av mennene må gjøre ting de ikke kan. Men dette er gjort med masse respekt og humør.

KRITISK: Det eneste slike programmer gjør, er å bygge opp under stereotypier fra det forrige århundret, sier kjønnsforsker Wencke Mülheisen. Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet
KRITISK: Det eneste slike programmer gjør, er å bygge opp under stereotypier fra det forrige århundret, sier kjønnsforsker Wencke Mülheisen. Foto: Tor Arne Dalsnes/Dagbladet Vis mer