SLUTTER I NRK: Hans-Wilhelm Steinfeld går fra NRK til PR-bransjen, etter 37 år. Dialogen mellom Steinfeld og NRK har pågått siden august i fjor, og har handlet om hva Steinfeld skulle gjøre etter han er ferdig som utenrikskorrespondent i Moskva. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SLUTTER I NRK: Hans-Wilhelm Steinfeld går fra NRK til PR-bransjen, etter 37 år. Dialogen mellom Steinfeld og NRK har pågått siden august i fjor, og har handlet om hva Steinfeld skulle gjøre etter han er ferdig som utenrikskorrespondent i Moskva. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Det har vært en lang, lang prosess

Slik sa Hans-Wilhelm Steinfeld opp i NRK.

(Dagbladet): Mandag kveld kunne Dagbladet avsløre at NRKs mangeårige utenriksjournalist Hans-Wilhelm Steinfeld (63) har sagt opp i NRK, og går over til PR-selskapet Corporate Communications i september.

Steinfeld har jobbet i NRK i 37 år.

Og med en lang karriere i kringkasteren, sendte Steinfeld et alvorsbetynget og formelt avskjedsbrev adressert til utenrikssjef i NRK, Knut Magnus Berge.

Han sendte også en mail til familie og venner, hvor han la ved avskjedsbrevet, og forklarte litt grundigere hvorfor han nå velger å slutte.

NRKs utenrikssjef sier til Dagbladet at han er lei seg for å at Steinfeld har valgt å si opp.

- Jeg beklager sterkt at Hans-Wilhelm ikke vil fortsette. Jeg syns det er veldig leit, sier Knut Magnus Berge til Dagbladet.

- Har gitt ham flere tilbud Steinfeld har vært NRKs korrespondent i Moskva i fire perioder, og i avskjedsbrevet påpeker han at han ikke ble satt til arbeid i utenriksavdelingen ved hjemkomstene i 1984, 1994 og 2003.

«Denne dagen håpet jeg å få oppgaver der med relevans for min alder og kompetanse. Slik gikk det ikke trass i en dialog som gikk fra august i fjor gjennom vinter og vår,» står det i brevet.

Knut Magnus Berge bekrefter til Dagbladet at Steinfeld og NRK lenge har vært i dialog om hva Steinfelds arbeidsoppgaver skulle bli etter at han var ferdig i Moskva.

- Vi har ønsket å beholde ham, og har gitt ham flere tilbud. Han har likevel valgt å slutte, sier han.

Berge vil ikke si noe om hva slags tilbud Steinfeld har fått, og avslått, men viser til direktør for Nyhets- og programdivisjonen i NRK, Per Arne Kalbakk.

Mandag kveld opplyste Kalbakk til Dagbladet at NRK hadde et ønske om å ha et ukentlig talkshow på NRK 1, men Steinfeld som programleder.

Han fortalte også at de ønsket å ha ham i en fri stilling som utenriksreporter med fokus på Øst-Europa.

- En lang, lang prosess - Men som han sier selv, dette har vært en lang, lang prosess, som har handlet om hva Steinfeld skulle gjøre etter at han var ferdig i Moskva, sier Berge.

LEI SEG: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
LEI SEG: Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Hvorfor fikk han ikke tilbudet om å bli i Moskva?

- Det kan du snakke med Per Arne om. Vi har strukket oss for å holde på ham, men det ønsket han ikke, sier han.

- Steinfeld virker kritisk til hvordan NRK har håndtert denne situasjonen - har dialogen mellom dere vært god?

- Ja, det har den. Jeg snakket med han seinest i går, og vi har hatt en tett dialog og god kontakt. Han er en god venn og en god kollega. Jeg mener også at han er en av de aller fremste journalistene her i landet, sier han.

- Vi er i nedskjæringer Direktør for Nyhets- og programdivisjonen, Per Arne Kalbakk, forklarer at det er økonomiske grunner til at Steinfeld ikke fikk forlenget kontrakten sin som utenrikskorrespondent.

- Det koster å ha korrespondentkontorer - vi er inne i nedskjæringer vi som alle andre. Steinfeld ønsket også å være korrespondent i Kiev, men Moskva-korrespondenten dekker også Ukraina, sier han.

- Har NRK strukket seg langt nok for å holde på Steinfeld?

- Vi har åpenbart ikke det, siden han valgte å si opp til slutt. Men samtidig så mener jeg at vi har forsøkt å strekke oss langt og jobbe med det vi mener har vært veldig god bruk av hans kvaliteter. Men det rakk dessverre ikke langt nok, sier han.

- Hvorfor sa dere nei til de andre forslagene hans?

- Det er det ulike grunner til. Han søkte om permisjon for å jobbe i det samme firmaet som han nå har fått jobb i. I vår journalist-håndbok står det klart og tydelig at våre journalister ikke kan jobbe i PR-bransjen. Når det gjelder at han ville være programleder i URIX, så mente vi, og mener vi fortsatt, at det ville være enda bedre bruk av han som profil at han ledet et talkshow, primetime på NRK 1, i stedet for at han ledet URIX på NRK 2.

- VI HAR STRUKKET OSS LANGT: NRKs utenrikssjef, Knut Magnus Berge, forteller at dialogen mellom NRK og Hans-Wilhelm Steinfeld har vært god. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
- VI HAR STRUKKET OSS LANGT: NRKs utenrikssjef, Knut Magnus Berge, forteller at dialogen mellom NRK og Hans-Wilhelm Steinfeld har vært god. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer