SUKSESS: Karl Ove Knausgård opplever stor suksess med «Min kamp»-bøkene i USA. I bakgrunnen hans amerikanske forlegger, Jill Schoolman (i midten) og markedssjef i Oktober forlag, Silje Tretvoll. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
SUKSESS: Karl Ove Knausgård opplever stor suksess med «Min kamp»-bøkene i USA. I bakgrunnen hans amerikanske forlegger, Jill Schoolman (i midten) og markedssjef i Oktober forlag, Silje Tretvoll. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

- Det har vært et sjokk

Karl Ove Knausgård mottatt som litterær popstjerne i USA.

NEW YORK (Dagbladet): Den siste uka har han vært på lanseringsturné for «My Struggle 3» i New York og USA, og oppmerksomheten han får er massiv.

Anmelderne jubler og noen veldig innflytelsesrike forfattere har skrytt av Knausgårds bøker. Dermed har interessen spredt seg, og han får bred omtale i medier som New York Times, The New Yorker og Daily Beast.

- Det har vært kjempefint. Det har vært som et sjokk, nesten som det var i Oslo i 2009. Jeg var i New York for to år siden, og da var det ikke sånn. Det er veldig morsomt å se forskjellen, sier Knausgård til Dagbladet mens han sitter og signerer hundrevis av bøker.

- Dører åpnes Denne uka har han stilt til samtale med den amerikanske forfatteren Nicole Krauss og blitt intervjuet av kritiker James Wood og den berømte britiske forfatteren Zadie Smith. Utenfor bokhandelen McNally Jackson Book i Soho på Manhattan skapte arrangementet lengre køer rundt kvartalet enn når rockestjerner og hollywoodskuespillere kommer for å signere sine bøker, ifølge de ansatte i bokhandelen.

- Det er både unge og eldre, menn og kvinner som kommer. Amerikanerne er veldig høflige. De fleste sier de elsker boka, sier Knausgård.

- Hva betyr suksessen for deg personlig?

- Det betyr at mange dører åpner seg. Det betyr at jeg treffer masse bra mennesker.

- Det er ikke forstyrrende for en forfatter å oppleve så mye oppmerksomhet?

MINSTERMØTE: Utenriksminister Børge Brende var i New York og rakk et møte med Karl Ove Knausgård. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MINSTERMØTE: Utenriksminister Børge Brende var i New York og rakk et møte med Karl Ove Knausgård. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Jo, egentlig er det uforenlig med å sitte hjemme og skrive. Men det er ikke så farlig. Det har hendt så mye de siste åra allikevel. Jeg må bare se det positive i dette.

- Norges Marcel Proust Time Magazine har omtalt ham som Norges svar på Marcel Proust.

- Det går ikke an å forholde seg til det. En norsk Proust er en selvmotsigelse. Det er to uforenlige størrelser. Boka mi er en anti-Proust-bok. Den er veldig enkel og ukomplisert, forklarer Knausgård.

Natt til lørdag norsk tid møter Knausgård først Norges utenriksminister, Børge Brende (H) før han ble intervjuet av forfatter Jeffrey Eugenides under et utsolgt arrangement i New York Public Library. Knausgård mener suksessen kan være positiv for norsk litteratur generelt.

- Når for eksempel Per Petterson får et internasjonalt gjennombrudd, betyr det at forlaget får masse kontakter med utenlandske forlag, forklarer han.

Litterær ambassadør Brende er på besøk i New York samtidig med Knausgård og benyttet sjansen til å treffe ham.

- Først og fremst gratulerer jeg ham med den utrolige mottakelsen han har fått i det amerikanske markedet som er et av de mest krevende i verden. De leser jo mye av sin egen litteratur. Bare tre prosent av bøkene er utenlandske. Dette er først og fremst veldig flott at flere får ta del i veldig bra litteratur, sier Brende til Dagbladet.

Samtidig tror han suksessen kan være bra for Norge.

- Han er en bra ambassadør for Norge. Flere blir kjent med måten vi lever på. Selv har jeg lest de to første, sier Brende.

SIGNERINGSFERD: New yorkerne har strømmet til for å få en signert utgave av Karl Ove Knausgårds bøker. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
SIGNERINGSFERD: New yorkerne har strømmet til for å få en signert utgave av Karl Ove Knausgårds bøker. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Det er de to beste, skyter Knausgård inn.

Mer skriving Hjemme i Norge har «Min Kamp»-bøkene foreløpig solgt i 468 000 eksemplarer.Internasjonale salgstall er ikke tilgjengelig, men Knausgårds «My Struggle III» steg i forrige uke til 58. plass på Amazons bestselgerliste. Hans amerikanske forlag, Archipelago, anslår at han kan selge 50 000 bøker i USA før jul.

Tilbake i Sverige venter en rekke essay som må skrives, en lanseringstur til Polen og forlagsarbeid.

- Kan vi  også regne med at du vil skrive mer skjønnlitterært?

- Du skal ikke regne med det nei, men det kan godt hende, sier han og ler.