- Det har vært et skuffende norsk filmår

Flere flopper enn topper. Se lista!

(Dagbladet): Under en måned før nyttårsaften kan det konkluderes med at de norske filmenes andel av det totale kinobillettsalget i Norge blir lavere i 2012 enn på flere år.

Det til tross for storfilmen «Kon-Tiki»s historiske publikumstall og flere filmer med noen av landets største filmstjerner, slik som Aksel Hennie, Kristoffer Joner og Maria Bonnevie.

Så langt i år ligger norskandelen på 17,8 prosent, mens den på tilsvarende tidspunkt i fjor var på 24,7 prosent. Vi må tilbake til 2007 for å finne en norskandel på under 20 prosent.

Mens «Kon-Tiki» nå er sett av over 870 000, barnefilmen «Reisen til julestjernen» har nådd 288 000 etter bare fire uker på kino og komedien «Tina & Bettina» er sett av 188 000, er det gått langt dårligere for mange andre norske filmer.

Den stjernespekkede og mye omtalte «90 minutter», med både Aksel Hennie, Bjørn Floberg, Mads Ousdal og Pia Tjelta på rollelista, ble bare besøkt av 45 545 etter 11 uker på kino. «Uskyld» med Maria Bonnevie og Kristoffer Joner er bare sett av 18 249 etter fem uker på lerretet.

Til sammenlikning er de mest sette utenlandske filmene, «Istid 4: Kontinenter på avveie» og «James Bond: Skyfall», sett av  henholdsvis 699 017 og 680 393.

Skuffende — Den lave norskandelen på kino er overraskende, en skulle tro «Kon-Tiki» alene kunne løfte 2012 til samme nivå som de foregående åra. Men det sier litt om de andre norske filmene som er kommet i år, sier filmanmelder Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet.

Hun mener det har vært et skuffende norsk filmår.

— Det har vært anslag til mye spennende, med gode ideer og et mangfold av sjangere. Men det har skortet på selve utførelsen når ideene har vært satt ut i livet.

Da får ikke filmene drahjelp fra verken kritikerne eller jungeltelegrafen, sier Hobbelstad.

Hobbelstad peker på «Flukt», med Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen og et seertall som endte på 54 511, som eksempel.

— Å lage en fantasifull actionfilm basert på tida rundt svartedauden er en god idé, men resultatet på kino var halvhjertet og virrende, mener hun.

Informasjonssjef Mette Tharaldsen i Norsk filminstitutt (NFI), som deler ut støtte til norske filmproduksjoner, sier nedgangen er
ventet.

— NFI varslet om dette allerede på denne tida i fjor. Nedgangen skyldes i all hovedsak at antall norske premierefilmer gikk ned fra 33 filmer i 2011 til 26 filmer i år. Sju av premierefilmene i 2011 solgte over 100 000 billetter og utgjorde til sammen 59,5 prosent av besøket, sier hun.

Vil passere to millioner I fjor dro både «Hodejegerne» og barnefilmene «Knerten i knipe» og «Blåfjell 2» over 200 000 til kinosalen. Også «Jørgen + Anne = Sant», «Kong curling», «Få meg på for faen» og Varg Veum-filmen «I mørket er alle ulver grå» fikk sekssifrede besøkstall.

Men de bidro i liten grad til å selge «norske» kinobilletter på denne siden av nyttår.

— I tillegg til nedgangen i antall premierefilmer, uteble også ettersalget av filmer fra 2011. Nå er ikke året over ennå, og det er flere filmer som fortsatt kan selge billetter — som for eksempel «Reisen til julestjernen». Ser vi samlet på besøkstallet, er det mye som tyder på at vi kommer til å passere to millioner besøk før 1. januar, sier Mette Tharaldsen.

Statssekretær Mina Gerhardsen i Kulturdepartementet argumenterer for at det har vært et godt år for norsk film, tatt i betraktning at det ble sluppet færre titler.

— Det har ikke vært noe dårlig år når den mest sette av alle filmer er norsk, og det har vært en bredde som spenner fra «Tina & Bettina» til «90 minutter».

Nettopp denne bredden er et av de viktigste argumentene for en sterk satsing på film. Skal man bare tenke kommersielt, er det en risiko for at det går ut over bredden, sier Gerhardsen.

— I tillegg har flere av våre filmer fått oppmerksomhet i utlandet, med både festivalvisninger og priser. Og ryktene går om «Kon-Tiki» og Oscar, sier hun.

BESØKSTALL: For norske filmer med kinodistribusjon i 2012. Kilde: Film & Kino
BESØKSTALL: For norske filmer med kinodistribusjon i 2012. Kilde: Film & Kino Vis mer