- Det har vært noen telefoner, for å si det sånn

Kaos på nyslåtte Michelin-restauranter når «alle» skal ha bord.

(Dagbladet): Det var restaurantene Ylajali på St. Olavs plass og Fauna i Solligate som i dag kunne slippe jubelen løs. De blir oppført med hver sin stjerne i den kommende utgaven av gourmandens bibel - Michelin-guiden.

Etter at nyheten ble kjent i dag tidlig, har telefonen knapt stått stille hos noen av dem.

Ringer hele tida - Kaos! Det ligger hundre uleste mailer og venter akkurat nå. Vi jobber oss nedover lista, men telefonen ringer jo hele tida. Det er veldig hyggelig, da! sier kjøkkensjef Bjørn Svensson hos Fauna.

- Jeg vet ikke hvor lang tid framover vi kommer til å være fullbooket, men folk må bare fortsette å ringe og maile for å skaffe seg bord, sier han.

Hos Ylajali kommer det et klassisk understatement fra servitør Kai Lyche når Dagbladet ringer.

- Det har vært et par telefoner i dag. For å si det sånn, sier han.

Hever ikke prisene - Men vi har vært heldige og fått god spredning på reservasjonene. Vi er fulle hele mars og april, men det var vi også før vi fikk Michelin-stjerna. Etter det er det fortsatt mulig å få bord, understreker Lyche.

Ingen av de to nyslåtte Michelin-restaurantene har planer om å oppføre seg som gode kapitalister og møte den økte etterspørselen med hevede priser.

- Overhodet ikke, sier Lyche hos Ylajali.

- Det har vi ikke diskutert. Vi må bare se an hva som skjer, sier Bjørn Svensson.

Gir ut nordisk utgave Ylajali og Fauna er nå blant i alt fem norske restauranter med stjerne i Michelin-guiden. Fra før har Statholdergaarden og Bagatelle hver sin stjerne. Maaemo i Schweigaardsgate har to.

De anonyme restaurant-testerne som jobber for guideboka, har så langt bare besøkt restauranter i hovedstaden, men skal gi ut en egen utgave for Norden i 2015. Da vil det etter alt å dømme dukke opp stjerner også i andre norske byer.