OSLO  20131220.
Statsminister Erna Solberg (H) holder sin første nyttårstale som statsminister i statsministerboligen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20131220. Statsminister Erna Solberg (H) holder sin første nyttårstale som statsminister i statsministerboligen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Det haster å bedre psykiatrien

Hva hjelper det da at Erna Solberg sier at man må be om hjelp? Nå MÅ vi begynne å handle, ikke bare lytte og debattere!

Debattinnlegg

For litt under to år siden mistet min nære venninne sin lillesøster i selvmord. En ung, vital, flott og vakker kvinne måtte bøte med livet, og etterlot seg to sønner. Det var bare uker etter at hun ble skrevet ut fra Blakstad, så var det brått slutt. Fikk hun den oppfølging hun burde fått da hun ble skrevet ut? Nei.

De siste månedene har psykisk helse fått mye oppmerksomhet i media, og regjeringen har understreket at dette er et viktig satsingsområde. Helseminister Bent Høie sa tidligere i år at forebyggende arbeid skulle prioriteres, slik at alvorlige psykiske lidelser kunne forhindres. Og Erna Solberg sa i nyttårstalen: Vi kan ta ansvar for vår egen psykiske helse, og søke hjelp tidlig.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Poenget er: De som ber om hjelp, får ikke den hjelpen de trenger. Å være psykisk syk er en tung hverdag for den syke, men det er også en enorm utfordring for de pårørende, som føler seg maktesløse, og ikke vet sine arme råd hva godt de kan gjøre for å hjelpe sine kjære.

Mennesker med alvorlige psykiske lidelser ser ikke alltid at de har et problem, og da er det avgjørende at de som står dem nærmest også blir hørt av helsepersonellet.

Som nestor og tidligere leder av Den rettsmedisinske kommisjon, Randi Rosenqvist, har uttalt til NRK: «Hvis man er så syk at man blir tvangsinnlagt, så trenger man mer oppfølging enn tre-fire dager i institusjon, og så skrives ut med en time til ny kontroll om 14 dager.»

Dette er et katastrofalt eksempel på at ettervern er vel så viktig som å forebygge. Og det er livsviktig at fagfolk lytter til pårørende, så vel som til pasienten.

Det er 500 selvmord årlig i Norge. Det er 500 for mange! Og 25 prosent av alle selvmord her i landet, er under psykisk helsevern.

Jeg har også personlig kjennskap til ei jente på 26 år som har vært til behandling siden hun var 16 år. Hun er selv smertelig klar over hvor problemene ligger, og har den siste tiden gjentatte ganger forsøkt å bli lagt inn for å få hjelp. Hun blir avfeid med poliklinisk behandling og beskjed om at det ikke finnes andre alternativer. Hun går hjem med vanskelige og vonde tanker, til en tom leilighet.

Hva hjelper det da at Erna Solberg sier at man må be om hjelp? Nå MÅ vi begynne å handle, ikke bare lytte og debattere!