Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det haster å satse på yrkesfag

Flere av yrkesfaglinjene i Oslo er blitt et sosialkontor mer enn et utdanningsløp, og brukt som en oppsamlingsplass for elever med problemer. Det haster å snu denne utviklingen.

BYGGER LANDET: Oslo er trolig den byen som skal vokse mest i årene som kommer. Men i fjor var det bare 106 primærsøkere til alle bygg- og anleggsfagene sammenlagt. - Det er synd. Fagarbeidere kommer nemlig til å spille en avgjørende rolle for å få løst flere av de største samfunnsutfordringene i årene som kommer, skriver Jonas Bals. Her fra anleggsplassen og byggegropa for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BYGGER LANDET: Oslo er trolig den byen som skal vokse mest i årene som kommer. Men i fjor var det bare 106 primærsøkere til alle bygg- og anleggsfagene sammenlagt. - Det er synd. Fagarbeidere kommer nemlig til å spille en avgjørende rolle for å få løst flere av de største samfunnsutfordringene i årene som kommer, skriver Jonas Bals. Her fra anleggsplassen og byggegropa for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Om to uker er det søknadsfrist for inntak til videregående skole. Byggebransjen mangler både lærlinger og fagarbeidere. Likevel er det få elever som søker seg til fag som bygg og anlegg. Det er synd. Synd for de som ikke får prøvd seg i en jobb der de kan bruke både hode og hender – og synd for det norske samfunnet. Fagarbeidere kommer nemlig til å spille en avgjørende rolle for å få løst flere av de største samfunnsutfordringene i årene som kommer: Vi blir flere mennesker, flere flytter til byene, og vi skal få ned klimautslippene. Kort sagt skal vi bygge landet.

Skal vi klare dette, er vi helt avhengig av at flere ungdommer satser på en fagutdanning. Men da må også ungdommen se at næringen selv og de som styrer landet satser på fagutdanningene. I altfor mange år nå har det vært omvendt – og særlig ille har det vært i hovedstaden. Oslo er trolig den byen som skal vokse mest i årene som kommer. Men i fjor var det bare 106 primærsøkere til alle bygg- og anleggsfagene sammenlagt.

Hovedforklaringen på dette er ikke arbeidsinnvandring eller EØS-avtalen, slik noen påstår. Hovedgrunnen er at byen i mange år ble vanstyrt av et Høyre-byråd som lot yrkesfagene vansmekte, og som ikke gjorde noen verdens ting for å rydde opp i en byggebransje som mer og mer ble preget av useriøse og kriminelle aktører. Høyre satt med hendene i fanget og så på at dette skjedde. Det gikk så langt at det ved offentlige anbud ble stilt som krav at en del av arbeidet skulle utføres av ufaglærte, for å få presset timekostnadene mest mulig ned. Jobber som tidligere krevde formell kompetanse, har i stedet blitt utført av ufaglærte. Håndverks- og mesterbedriftene som utdanner lærlinger og tar samfunnsansvar, har opplevd det som en konkurranseulempe å drive seriøst. Lærlingene har forsvunnet ut av de kommunale byggeprosjektene – og inn kom de useriøse og kriminelle aktørene.

Samtidig som denne utviklingen bet seg fast, råtna yrkesfagene på rot. Flere av yrkesfaglinjene i Oslo ble mer et sosialkontor enn et utdanningsløp, og brukt som en oppsamlingsplass for elever med problemer som skulle være løst i grunnskolen eller av andre tjenester i stat og kommune. En venn og lærervikar som nylig kom tilbake til Oslo-skolen etter noen års pause, fortalte meg nylig at situasjonen som møtte ham var under enhver kritikk: «Nå har de lagt ned bygglinja. Elektro er ganske kaotisk – mer en oppsamlingsplass for forvillede innvandrergutter enn et sted å bygge en god fremtid. 1,8 i opptakskrav.» Like lite som utviklingen i arbeidsmarkedet er dette et resultat av en naturlig utvikling. Det skyldes mangel på politikk og reguleringer fra Høyre-byrådets side.

Nå er vi kommet i en situasjon der Oslo ikke lenger drives for egen maskin. Det er ikke sammenheng mellom hva vi utdanner og det vi trenger. Bare en av fem elever søker yrkesfag i Oslo, mot en av to i resten av landet – og bare halvparten gjennomfører.

Derfor haster det å gjøre noe, både i skolen og i arbeidslivet. Siden Arbeiderpartiet overtok makta i Oslo er det satt i gang et grundig og langsiktig arbeid for å snu denne utviklingen. Til alle de ungdommene som nå skal velge seg en utdanning, og til alle foreldrene som lurer på hva de bør råde barna sine til, er det viktig å si at vi i Arbeiderpartiet skal satse massivt på yrkesfagene i årene som kommer. Vi skal ha en innsats for mer praksis i skolen, vi skal satse på lærebedriftene - og vi skal rydde opp i arbeidslivet. I Oslo er Arbeiderpartiet allerede i gang med dette arbeidet. Der jobber Raymond Johansen og mannskapet hans med å skape en helt ny videregående skole, der dagens tradisjonelle videregående skole erstattes med «Yrkesveien» og «Studieveien». Dette er noen av de viktigste grepene:

1. Yrkesfagene skal introduseres allerede i barneskolen, Aktivitetsskolen og Sommerskolen

2. Fagene i grunnskolen skal yrkesrettes, og de praktiske-estetiske fagene skal styrkes for å gi elevene mer praktisk og variert læring

3. Arbeidslivets skolesekk etableres som parallell til Den kulturelle skolesekken for å gi elevene et tidlig møte med arbeidslivet

4. Alle foreldre og foresatte får tilbud om workshop i utdanningsvalg fra barnet er 13 år

5. Elever som søker yrkesfag får velge nye og spennende kombinasjoner, slik som idrett og yrkesfag, yrkesfaglig spesialisering, veksling skole/bedrift og kombinert studie- og yrkeskompetanse

6. Elever på studiespesialisering skal få mulighet til å hoppe over til yrkesfag etter Vg1 uten å tape tid

7. Det gis læreplassgaranti i helse- og oppvekstfagene, bygg- og anleggsfagene og restaurant- og matfag, med mål om å få på plass garantier i alle yrkesfag

8. For å skape et mer seriøst arbeidsliv, skal det bare være ett ledd underleverandører under hovedleverandør, krav om bruk av hovedsakelig fast ansatte, krav om en viss andel faglærte, krav om innbetaling av lønn og annen godtgjørelse til bankkonto, konkrete krav til lønn og arbeidsvilkår knyttet til tariffavtaler, krav ved bruk av midlertidig ansatte og innleid personell fra bemanningsforetak, forbud mot kontant betaling, osv. Og ikke minst: Ti prosent av arbeidstimene skal utføres av lærlinger på alle prosjekter.

Dersom vi får politisk flertall til det etter høstens valg, vil Arbeiderpartiet gjøre mye av det samme i Norge i årene som kommer. Vi vil sørge for at bygg- og anleggsbransjen skal være en bransje med spennende muligheter for alle fremover – også for norsk ungdom. Derfor er budskapet klart: Sats på yrkesfag – det gjør nemlig vi!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling