DEBATT

Det haster å satse på yrkesfag

Flere av yrkesfaglinjene i Oslo er blitt et sosialkontor mer enn et utdanningsløp, og brukt som en oppsamlingsplass for elever med problemer. Det haster å snu denne utviklingen.

BYGGER LANDET: Oslo er trolig den byen som skal vokse mest i årene som kommer. Men i fjor var det bare 106 primærsøkere til alle bygg- og anleggsfagene sammenlagt. - Det er synd. Fagarbeidere kommer nemlig til å spille en avgjørende rolle for å få løst flere av de største samfunnsutfordringene i årene som kommer, skriver Jonas Bals. Her fra anleggsplassen og byggegropa for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BYGGER LANDET: Oslo er trolig den byen som skal vokse mest i årene som kommer. Men i fjor var det bare 106 primærsøkere til alle bygg- og anleggsfagene sammenlagt. - Det er synd. Fagarbeidere kommer nemlig til å spille en avgjørende rolle for å få løst flere av de største samfunnsutfordringene i årene som kommer, skriver Jonas Bals. Her fra anleggsplassen og byggegropa for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Om to uker er det søknadsfrist for inntak til videregående skole. Byggebransjen mangler både lærlinger og fagarbeidere. Likevel er det få elever som søker seg til fag som bygg og anlegg. Det er synd. Synd for de som ikke får prøvd seg i en jobb der de kan bruke både hode og hender – og synd for det norske samfunnet. Fagarbeidere kommer nemlig til å spille en avgjørende rolle for å få løst flere av de største samfunnsutfordringene i årene som kommer: Vi blir flere mennesker, flere flytter til byene, og vi skal få ned klimautslippene. Kort sagt skal vi bygge landet.

Skal vi klare dette, er vi helt avhengig av at flere ungdommer satser på en fagutdanning. Men da må også ungdommen se at næringen selv og de som styrer landet satser på fagutdanningene. I altfor mange år nå har det vært omvendt – og særlig ille har det vært i hovedstaden. Oslo er trolig den byen som skal vokse mest i årene som kommer. Men i fjor var det bare 106 primærsøkere til alle bygg- og anleggsfagene sammenlagt.

Hovedforklaringen på dette er ikke arbeidsinnvandring eller EØS-avtalen, slik noen påstår. Hovedgrunnen er at byen i mange år ble vanstyrt av et Høyre-byråd som lot yrkesfagene vansmekte, og som ikke gjorde noen verdens ting for å rydde opp i en byggebransje som mer og mer ble preget av useriøse og kriminelle aktører. Høyre satt med hendene i fanget og så på at dette skjedde. Det gikk så langt at det ved offentlige anbud ble stilt som krav at en del av arbeidet skulle utføres av ufaglærte, for å få presset timekostnadene mest mulig ned. Jobber som tidligere krevde formell kompetanse, har i stedet blitt utført av ufaglærte. Håndverks- og mesterbedriftene som utdanner lærlinger og tar samfunnsansvar, har opplevd det som en konkurranseulempe å drive seriøst. Lærlingene har forsvunnet ut av de kommunale byggeprosjektene – og inn kom de useriøse og kriminelle aktørene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer