DEBATT

Det haster å ta demensdebatten

De neste tiårene vil stadig flere få demens, samtidig som det blir relativt færre yrkesaktive.

Julianne Moore  spiller hovedrollen i den nye filmen "Still Alice" som handler om en kvinne som får diagnosen Alzheimer.   Foto: NTB Scanpix
Julianne Moore spiller hovedrollen i den nye filmen "Still Alice" som handler om en kvinne som får diagnosen Alzheimer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke var mediene fulle av ulike diskusjoner knyttet til filmen «Fifty Shades of Grey». Denne uken byr kinoene på en annen film som gir offentligheten anledning til å ta en viktig debatt. Denne gangen knyttet til demens. I filmen «Still Alice» møter vi en kvinne som får diagnosen Alzheimer når hun er i 50-årene.

Alice i filmen er heldigere enn de fleste som rammes av demens tidlig i livet. Legen tar henne på alvor, og hun får en diagnose som forklarer symptomene. Svært mange, særlig yngre som får demens, får ingen diagnose eller de får den altfor sent, etter at de er støtt ut av arbeidslivet. Dette gjør det vanskeligere å håndtere de ulike sidene ved sykdommen, vanskelig å forklare familie, arbeidsgiver og andre hva som skjer, og vanskelig å planlegge framtida. Alle som har demens bør ha rett til å få utredet sykdommen, og få god oppfølging etter diagnosen.

Alice i filmen er også heldigere enn mange andre i samme situasjon, fordi familien har råd til å kjøpe tjenester for henne. Dette er umulig for de fleste. Vi kjenner til mange eksempler på at ektefeller og barn har måttet gå helt eller delvis ut av arbeidslivet for å ivareta omsorgsoppgaver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.