LEDER

Det haster, Erna

Dagbladet mener: Ingenting står i veien for å redde gutten, annet enn politisk vilje.

OVERFYLT: Kurdiske myndigheter har gjentatte ganger bedt europeiske og andre land hente hjem borgerne sine fra den overfylte al-Hol leiren nordøst i Syria, hvor mange fremmedkrigere og deres familier holder til. Her bor også en alvorlig syk norsk fireåring sammen med sin norske mor og en lillesøster. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix
OVERFYLT: Kurdiske myndigheter har gjentatte ganger bedt europeiske og andre land hente hjem borgerne sine fra den overfylte al-Hol leiren nordøst i Syria, hvor mange fremmedkrigere og deres familier holder til. Her bor også en alvorlig syk norsk fireåring sammen med sin norske mor og en lillesøster. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen nekter fortsatt å hente hjem en alvorlig syk norsk fireåring og hans mor og lillesøster fra flyktningleiren al-Hol i Syria. I et hastemøte med UD før helga opplyste familiens advokat at tilstanden til den lille gutten er forverret. Fireåringen er nå så svekket og avmagret at advokaten, Nils Christian Nordhus, frykter at gutten vil dø om kort tid uten den rette medisinske behandling. UD lot seg ikke bevege. Moren får ikke bli med sønnen til Norge.

Håndteringen av fremmedkrigerne fra IS og deres familier er en juridisk og politisk floke, som handler om reelle sikkerhetsspørsmål. Flere land, som Tyskland, Belgia, Canada og Sverige, har likevel valgt en mer human og prinsipiell reaksjon overfor kvinner og barn som har endt i flyktningleirer. De har hentet sine barn og mødre hjem, i den utstrekning det har vært ønsket. Det er i tråd med FNs klare anmodning, og det ansvaret hver enkelt stat har for sine borgere, både moralsk og rettslig. Av hensyn til barna, i hovedsak svært små barn, er det bedre å stille kvinnene for retten i hjemlandet.

I regjeringen Solberg er det full splid om hva Norge skal gjøre med de bortimot 30 norske barna som er født inn i et terrorvelde og har havnet i et internasjonalt limbo. Statsminister Erna Solberg har sagt det selvfølgelige, at alle norske statsborgere har rett til å returnere til Norge, men vil ikke bistå noen i å returnere. Etter hard kritikk tidligere i år hentet regjeringen til slutt ut fem foreldreløse norske barn fra skrekkleire, hvor tusener av traumatiserte barn lever under umenneskelige tøffe forhold. UD har også tilbudt seg å hente ut den syke fireåringen, men vil ikke la moren følge med. Hun nekter å forlate sønnen som lider av den alvorlige kroniske sykdommen cystisk fibrose som feltsykehuset ikke kan behandle.

Den 29 år gamle Oslo-kvinnen reiste til Syria i 2013 og er under etterforskning av PST, mistenkt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. Hun må stilles til ansvar, slik andre norske Syria-farere er blitt. Men alle er vel enig om at barn ikke skal straffes for foreldrenes ugjerninger. Det er likevel nettopp det regjeringen er i ferd med å gjøre med sin kompromissløse og firkantete håndtering. Ingenting står i veien for å redde gutten, annet enn politisk vilje.

Det haster å gjøre det rette, Erna Solberg. Å snu ryggen til, er en feig og kortsiktig utvei.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer