Debatt: IS-barna

Det haster! Hent barna hjem nå!

Vi vil på det sterkeste oppfordre regjeringen til å hente hjem norske barn og deres mødre, som lever under elendige forhold i interneringsleirer i Syria. FN har bedt oss om det, og våre mest grunnleggende verdier om humanitet og menneskerettigheter krever det av oss.

GODTAR IKKE: Vi kan ikke godta at den norske staten skal svikte norske barn i nød. Dette kan ikke være det som skrives om oss i historiebøkene, skriver innsenderne. Bilde fra al Hol-leirens seksjon for utenlandske familier. Foto: Maya Alleruzzo / AFP / NTB Scanpix
GODTAR IKKE: Vi kan ikke godta at den norske staten skal svikte norske barn i nød. Dette kan ikke være det som skrives om oss i historiebøkene, skriver innsenderne. Bilde fra al Hol-leirens seksjon for utenlandske familier. Foto: Maya Alleruzzo / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Til statsminister Erna Solberg

Både Redd Barna og Røde Kors har slått alarm om situasjonen for flere av de norske barna som lever som flyktninger etter krigen mot Den islamske staten. Flere av barna befinner seg i flyktningleiren al-Hol, nordøst i Syria. De humanitære forholdene i leiren er uholdbare. Mange er syke og skadde, og flere barn i leiren er døde av underernæring og sykdom.

Det er uholdbart at barn i praksis straffes for handlinger foreldrene mistenkes for. Under FNs barnekonvensjon har vi en handlingsplikt. Disse barna befinner seg i en prekær situasjon. Hvis vi ikke handler raskt, risikerer vi at det første norske barnet dør. Den eneste akseptable løsningen er å hente barna til trygghet i Norge. I Norge står mange klare til å hjelpe, så de skal få de beste muligheter til et normalt og godt liv.

Spesielt i en så ekstrem situasjon vil det normalt ikke være forenlig med hensynet til barnets beste å skille barna fra mødrene. Barna kan allerede være traumatiserte, og må ikke utsettes for en så umenneskelig belastning som å gjøres foreldreløse. Det er derfor nødvendig å la mødrene komme tilbake til Norge sammen med barna.

Hvis de voksne har begått straffbare handlinger, må de selvsagt stilles til ansvar for dette, og det har man godt grunnlag for i norsk rett. Hvis mødrene ikke er i stand til å utøve forsvarlig omsorg, må en eventuell omsorgsovertakelse vurderes av de ansvarlige barnefaglige instansene i Norge, i tråd med hensynet til barnets beste.

Det er ikke alltid man i samtida vet hvilke valg som vil definere oss som nasjon. Det er imidlertid lett å si at dette er ett av dem. Vi kan ikke godta at den norske staten skal svikte norske barn i nød. Dette kan ikke være det som skrives om oss i historiebøkene.

Norske myndigheter har forklart sin deltakelse i kampen mot den såkalte Islamske stat, med at det var nødvendig for å forsvare sikkerhet og de prinsippene om humanitet og menneskerettigheter som terrororganisasjonen ønsket å knuse. Nå er det opp til oss å vise at vi tar disse verdiene på alvor. I møte med barns vergeløshet setter vi ikke hardhet, men omsorg. I møte med barns lidelse setter vi ikke urett, men menneskerettigheter. Vi vil innstendig be den norske staten opprettholde disse verdiene, ikke svikte dem.

Oppropet er signert av: Amnesty International Norge v/generalsekretær John Peder Egenæs
Antirasistisk senter v/leder Rune Berglund Steen
Barnelegeforeningen v/leder Ketil Størdal
Den norske kirke v/leder for Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum
Dråpen i Havet v/generalsekretær Trude Jacobsen
EAFO v/styreleder Daniel Dale Laabak
Foreningen av tolvte januar v/styreleder Evy Ellingvåg
Juss-Buss v/daglig leder Ida Tønnessen
Mennesker i Limbo v/styreleder Tor B. Jørgensen
NOAS v/politisk rådgiver Mona Reigstad Dabour
Norsk Folkehjelp v/generalsekretær Henriette Killi Westhrin
Press – Redd Barna Ungdom v/leder Mina Vinje
Refugees Welcome Norway v/styreleder Jørn Erik Jenssen
RWALM v/Mona Bentzen
RIA v/styreleder Lene Høigård
SEIF v/leder Gerd Fleischer
Vergeforeningen Følgesvennen v/styreleder Hilde Krogh

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.