LEDER

Det haster i Irak

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

SJØL OM Iraks statsminister Nouri al-Maliki i går sa at den irakiske hæren har startet sin motoffensiv og titusener av irakiske sjiamuslimer har meldt seg som frivillige for å kjempe mot de militante sunnimuslimske islamistene i landet, er det ingenting som tyder på at den irakiske regjeringen kan klare å gjøre jobben alene. Al-Maliki trenger hjelp både politisk og militært.

SITUASJONEN i deler av landet er svært uklar, ikke minst fordi journalister ikke slipper inn. Al-Malikis budskap i går blir av mange sett på som propaganda og ønsketenkning. Det ville nesten være et mirakel om den irakiske regjeringshæren bare på noen dager klarer å bli så sammensveiset og profesjonell at den klarer å hamle opp med de hardbarka terroristene fra gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten, ISIL, andre militante islamistgrupper — samt tilhengere av Iraks tidligere sekulære Baath-parti som ble ledet av Saddam Hussein. Væpnede Baath-grupper har mange steder slått seg sammen med islamistene, noe som har gjort ISILs framgang mye lettere.

HVA MÅ så gjøres? I går sa al-Maliki at hæren hans kjempet mot folk som ville ha sekterisme i Irak, men når sant skal sies, har statsministeren sjøl hovedskylda for at sjiaer og sunnier står mot hverandre. Nå er tida inne for at al-Maliki strekker ut handa til sunnimuslimene. De er blitt neglisjert av sjiaene helt siden USAs invasjon i 2003, og det er hovedgrunnen til at mange sunnier har valgt å samarbeide med ISIL. Gir al-Maliki sunniene mer makt og kanskje lar dem opprette en egen sjølstyrt region som den i det kurdiske i Nord-Irak, kan det ende med at ISIL mister støtte og at Irak blir en føderasjon. Men noe slikt er ikke gjort i en håndvending. Derfor må al-Maliki få hjelp, og det så fort som mulig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer