Det haster i Irak

Ingress

Meninger

SJØL OM Iraks statsminister Nouri al-Maliki i går sa at den irakiske hæren har startet sin motoffensiv og titusener av irakiske sjiamuslimer har meldt seg som frivillige for å kjempe mot de militante sunnimuslimske islamistene i landet, er det ingenting som tyder på at den irakiske regjeringen kan klare å gjøre jobben alene. Al-Maliki trenger hjelp både politisk og militært.

SITUASJONEN i deler av landet er svært uklar, ikke minst fordi journalister ikke slipper inn. Al-Malikis budskap i går blir av mange sett på som propaganda og ønsketenkning. Det ville nesten være et mirakel om den irakiske regjeringshæren bare på noen dager klarer å bli så sammensveiset og profesjonell at den klarer å hamle opp med de hardbarka terroristene fra gruppa Den islamske staten i Irak og Levanten, ISIL, andre militante islamistgrupper — samt tilhengere av Iraks tidligere sekulære Baath-parti som ble ledet av Saddam Hussein. Væpnede Baath-grupper har mange steder slått seg sammen med islamistene, noe som har gjort ISILs framgang mye lettere.

HVA MÅ så gjøres? I går sa al-Maliki at hæren hans kjempet mot folk som ville ha sekterisme i Irak, men når sant skal sies, har statsministeren sjøl hovedskylda for at sjiaer og sunnier står mot hverandre. Nå er tida inne for at al-Maliki strekker ut handa til sunnimuslimene. De er blitt neglisjert av sjiaene helt siden USAs invasjon i 2003, og det er hovedgrunnen til at mange sunnier har valgt å samarbeide med ISIL. Gir al-Maliki sunniene mer makt og kanskje lar dem opprette en egen sjølstyrt region som den i det kurdiske i Nord-Irak, kan det ende med at ISIL mister støtte og at Irak blir en føderasjon. Men noe slikt er ikke gjort i en håndvending. Derfor må al-Maliki få hjelp, og det så fort som mulig.

IRANS PRESIDENT Hassan Rouhani sa i går at iranerne ikke vil tillate at steder i Irak som er hellige for sjiaer, blir angrepet. Det var et hint om at Iran kan komme til å involvere seg i krigen på al-Malikis side. USA og Iran er nå også i dialog om samarbeid. Obama kan skyte krysserraketter eller bombe ISIL-mål i Irak, men det kan føre til at mange sivile blir drept. Det den amerikanske presidenten i hvert fall kan gjøre umiddelbart, er å legge press på Saudi-Arabia som støtter flere av de militante islamistgruppene i Syria og Irak. Uten våpenleveranser og annen hjelp fra myndigheter og rike familier på Den arabiske halvøy, vil islamistene trolig snart bli svekket. Så spørs det om Saudi-Arabia eventuelt lar seg presse, men i den kritiske situasjonen Irak nå befinner seg, må man forsøke å ta alle midler som er mulige i bruk. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.