KOMMENTARER

Det hellige blod

Jodorowskys psyke- delisk-magiske reiser i fortid og framtid på utstilling i samtidsmuseet i Bordeaux.

BEGEISTRET LENNON: Jodorowskys nesten parodisk voldelige cowboy-film «El Topo» vakte begeistring hos John Lennon. Bildekredit: mary Evans Picture
BEGEISTRET LENNON: Jodorowskys nesten parodisk voldelige cowboy-film «El Topo» vakte begeistring hos John Lennon. Bildekredit: mary Evans Picture Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alejandro Jodorowsky er en usedvanlig kunstner som med esoterisk og psykedelisk fantasi har påvirket ytterkantene av teateret, litteraturen, filmkunsten, tegneserier og billedkunst. Født inn i en jødisk-ukrainsk familie i Chile i 1929, begynte han tidlig å skrive poesi i opprør mot sin far, «som foraktet litteratur». Han opptrådte som klovn og pantomimeartist, og i 1947 grunnla han «Teatro Mimico». Han flyttet deretter til Paris, og sammen med Roland Topor og Fernando Arrabal startet han den anarkistiske performance-gruppen «Mouvement panique», den paniske bevegelsen. Gruppen var oppkalt etter guden Pan, og lagde en serie forestillinger med sjokkerende voldelige og spontanistiske innslag. Berømt ble deres tolkning av Strindbergs «Ett drömspel».

Hans blikk for magi, metafysikk og psykologiske arketyper har fått uttrykk gjennom kunstverk som filmene «Holy Mountain», «El Topo» og «Santa Sangre» (Hellig blod). Enda mer kjent er nesten de filmene han ikke fikk lagd. På 70-tallet jobbet han med «Dune» etter Frank Herberts roman. Prosjektet este ut til planer om en 14 timers mastodont, med et manus tjukkere enn fire telefonkataloger. «Dune» ble senere fullført til fadese av David Lynch. Et annet ufullført evighetsprosjekt har vært «Mastornas reise», en film lagt til dødsriket planlagt av Federico Fellini, men aldri fullført verken av ham eller Jodorowsky.

Den nesten parodisk voldelige cowboy-filmen «El Topo» vakte begeistring hos John Lennon, som stilte med en million dollar til hans neste prosjekt «The Holy Mountain». På utstillingen får man se et brev fra Lennon til Jodorowsky der han aller høfligst spør om den chilenske poeten vil gjøre ham en tjeneste. Lennon har fått forespørsel fra noen som vil synge «Imagine» på spansk, og han kan ikke tenke seg noen bedre egnet til å oversette sangen enn Jodorowsky. Om dette heller ikke ble noe av, forteller ikke utstillingen.

I tegneserieverden har han samarbeidet med mange av de største - Moëbius, Milo Manara, François Boucq - men også tegnet selv. I de ganske røffe og knotete Fábulas Pánicas som han publiserte mellom 1967 og -73, kan mye minne om streken hos våre hjemlige mestere Christopher Nielsen og Steffen Kverneland.

En gjennomgående interesse hos den chilenske poeten, er interessen for zen-buddhisme og tarot-kort. Den retrospektive utstillingen er organisert utfra de 22 symbolkortene i den store arkana, og kunstneren skal selv være eier av over 1000 tarot-kortstokker. Om du tror eller ikke tror på slike korts arketypiske dybdekrefter, er det iallfall ingen tvil at de har gitt chileneren anledning til å skape stor kunst.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer