Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det helsikes kulturlivet

Vi som bruker altfor mye tid på diverse plattformer burde fordype oss og etterhvert ta grunnfag i historie via det frie og gode nettet.

FRA NASJONALGALLERIET:  Edvard Munchs maleri Madonna, (1894-1895).
FRA NASJONALGALLERIET: Edvard Munchs maleri Madonna, (1894-1895). Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturlivet går sin skakke gang under toppet ledelse fra Høyre - partiet som elsker det vakre og noble og dannede. Pytt, nylig gikk tidlige direktør for Nasjonalmuseet i Oslo, Sune Nordgren, ut i Aftenposten der han anklagde lederne i kulturlivet for å være de usynlige. Nordgren hevdet at folk knapt vet knapt hvem som er sjefen for Nasjonalmuseet eller Den Norske Opera.

Vi skal ikke blande oss mye inn i dette, men det kan tenkes at dagens lederne har lært av Sune og dermed vil holde en lavere profil og heller være opptatt av å lede, og frustrere, sine ansatte og ikke har tid og anledning til å være herrer eller damer i byens salonger.

Okke som, nasjonalmuseets iboende skatter er i skrivende stund synlige ettersom museet nå har sluppet fri over 30000 bilder på nettet. Disse kan lastes ned og brukes til ikke-kommersielle formål. Nasjonalmuseet er dermed det første kunstmuseet i Norden som gjør deler av sin unike samling tilgjengelig for publikum.

Og, vi som bruker altfor mye tid på diverse plattformer burde fordype oss, begeistre og etter hvert ta grunnfag i kunsthistorie via det frie og gode nettet og dermed i noen minutter styre unna alt våset, alt det slemme og alt det som betales for å lure oss inn i fristelsen til å bli onde mennesker. Adressen til skattkammeret er samling.nasjonalmuseet.no.

Ifølge museets hjemmeside er det nå mulig å laste ned 232 av Edvard Munchs-verk ettersom opphavsretten til kunstnerens verk falt bort 1. januar i år. Pur glede, og er du opptatt av det nasjonalromantiske, nei jeg sier ikke deg Tybring-Gjedde eller Sandberg, så kan du ta del i «Brudeferd i Hardanger», av malerne Adolph Tidemand og Hans Gude. Vi runder av med «Utmerkelse» signert Gunnar Bull Gundersen fra «Skål, blues» (Aschehoug 1972):

Jeg vil ha en helt

som ikke tør

forgifte

et hav

eller

et strå.

PS: Alle forlagene oppfordres til å lage den store norske diktboka på nett - fritt fram. Kom igjen da, teitinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!