FRA NASJONALGALLERIET:  Edvard Munchs maleri Madonna, (1894-1895).
FRA NASJONALGALLERIET: Edvard Munchs maleri Madonna, (1894-1895).Vis mer

Det helsikes kulturlivet

Vi som bruker altfor mye tid på diverse plattformer burde fordype oss og etterhvert ta grunnfag i historie via det frie og gode nettet.

Meninger

Kulturlivet går sin skakke gang under toppet ledelse fra Høyre - partiet som elsker det vakre og noble og dannede. Pytt, nylig gikk tidlige direktør for Nasjonalmuseet i Oslo, Sune Nordgren, ut i Aftenposten der han anklagde lederne i kulturlivet for å være de usynlige. Nordgren hevdet at folk knapt vet knapt hvem som er sjefen for Nasjonalmuseet eller Den Norske Opera.

Vi skal ikke blande oss mye inn i dette, men det kan tenkes at dagens lederne har lært av Sune og dermed vil holde en lavere profil og heller være opptatt av å lede, og frustrere, sine ansatte og ikke har tid og anledning til å være herrer eller damer i byens salonger.

Okke som, nasjonalmuseets iboende skatter er i skrivende stund synlige ettersom museet nå har sluppet fri over 30000 bilder på nettet. Disse kan lastes ned og brukes til ikke-kommersielle formål. Nasjonalmuseet er dermed det første kunstmuseet i Norden som gjør deler av sin unike samling tilgjengelig for publikum.

Og, vi som bruker altfor mye tid på diverse plattformer burde fordype oss, begeistre og etter hvert ta grunnfag i kunsthistorie via det frie og gode nettet og dermed i noen minutter styre unna alt våset, alt det slemme og alt det som betales for å lure oss inn i fristelsen til å bli onde mennesker. Adressen til skattkammeret er samling.nasjonalmuseet.no.

Ifølge museets hjemmeside er det nå mulig å laste ned 232 av Edvard Munchs-verk ettersom opphavsretten til kunstnerens verk falt bort 1. januar i år. Pur glede, og er du opptatt av det nasjonalromantiske, nei jeg sier ikke deg Tybring-Gjedde eller Sandberg, så kan du ta del i «Brudeferd i Hardanger», av malerne Adolph Tidemand og Hans Gude. Vi runder av med «Utmerkelse» signert Gunnar Bull Gundersen fra «Skål, blues» (Aschehoug 1972):

Jeg vil ha en helt

som ikke tør

forgifte

et hav

eller

et strå.

PS: Alle forlagene oppfordres til å lage den store norske diktboka på nett - fritt fram. Kom igjen da, teitinger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.