KOMMENTARER

Ørjan Burøe podkast

Det hjelper ikke å gjemme seg lenger

Når man har gjort noe dumt. Selv ikke i en podkast. Det fikk Ørjan Burøe erfare denne uka.

Podkastpratet: Komiker Ørjan Burøe snakket ut i en podkast denne uka. Ikke alle syntes det var like stas. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Podkastpratet: Komiker Ørjan Burøe snakket ut i en podkast denne uka. Ikke alle syntes det var like stas. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var et ræva menneske før. Jeg hadde en lang periode i livet mitt der jeg var høy på meg selv. Folk fulgte meg i sosiale medier, og jeg mista meg selv oppi det her. Jeg ble en dårlig utgave av meg selv. Jeg har flørtet med jenter som ikke har vært min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene. Og det er jo ikke bra, sa Ørjan Burøe.

Det var i podkasten «Pompel og Pilt», «en podkast som sparker 100 % oppover», han endelig snakket ut og ba om unnskyldning. Anklagene om seksuell trakassering og upassende oppførsel har forfulgt Burøe en god stund. Blant annet har Sigrid Bonde Tusvik anklaget ham for upassende oppførsel på et julebord i sin egen podkast. Selv har han vært taus. Fram til nå. For ham ble podkasten tilsynelatende et safe space, en mulighet til å stå fram som angrende synder - uten å få de kritiske spørsmålene som nødvendigvis følger med et intervju i media.

Burøe var åpen:

- Jeg sto på kanten av stupet og kikket ned på meg selv med skam. Jeg hadde ødelagt alt for dem som betydde mest for meg. Jeg hadde vært en idiot, og det måtte jeg stå til ansvar for, sa Burøe.

Alle eier sin egen historie, pleier vi i pressen å si. Nå som gud, hvermann og fandens oldemor har blogg, Instagram, Facebook og podkast, er dette enda tydeligere enn før. La oss si at noe går skeis for en politiker, næringslivsleder, eller, gud forby, norsk kjendis. Da er det en potensiell pr-rådgivers første bud å få kontroll over historien som fortelles. Og det er blogg, Instagram, Facebook og podkast som begynner å seile opp som foretrukne plattformer å snakke ut på. Der er det tilsynelatende enklere å få kontroll, der er det i utgangspunktet ingen kritiske spørsmål.

Hvis man ikke tenker på kommentarfeltet, selvfølgelig.

Tidligere nevnte Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne har for eksempel bare svart på Erle Marie Sørheims «verbale gapestokk»-kritikk i egen podkast.

Når folk var i hardt vært i gamle dager, stilte de opp på «Skavlan». Nå forsøker de å fikse problemet med å skrive en Facebook-post. Kristian Tonning Riise trakk seg som leder av Unge Høyre gjennom en nå slettet Facebook-post, der han blant annet hevdet at det ikke forelå noen varsler mot ham.

Det viste seg å ikke være helt riktig.

Da Sylvi Listhaug på sin side havnet i trøbbel nettopp pga. en Facebook-post, forsøkte hun å bøte på det med enda flere Facebook-posts, men endte altså med å trekke seg, via en Facebook-post.

For selv om alle eier sin egen historie, betyr ikke det at alle andre ikke gjør det samme. Eller at de ikke kan ha motforestillinger mot måten historien fortelles på. Eller føler at det er sentrale elementer i historien som er utelatt, som i tilfellet Kristian Tonning Riise.

Er det noe man kan lære av historien om Ørjan Burøe, utenom at det er viktig å oppføre seg ordentlig i møte med kvinner, selvfølgelig, er det nettopp det at en podkast på ingen måte er et safe space.

For det tok ikke lang tid før kritikken kom, nei haglet, over Burøe.

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne var kjapt på ballen i podkasten sin.

«Det er et eller annet som skurrer», sa Sigrid Bonde Tusvik: « I podkasten (hans) høres det ut som det var min feil».

Hun anklaget ham også for å forsøke å true folk til taushet.

Noe Burøe gikk ut og dementerte i VG.

I et innlegg i VG kritiserte komiker Sofie Frøysaa Burøe for «ansvarsfraskrivelse» og «bagatellisering». Hun anklaget ham for å bruke unnskyldningen for å lansere den nye podkasten, og for å «gå i offerrollen»: «Jeg mener ikke at det ikke skal være rom for tilgivelse, men jeg ser ingen uforbeholden unnskyldning til de fornærmede. Jeg ser et spekulativt forsøk på å sanke inn sympatipoeng og likes via gratis reklamering i Norges største avis – og VG stiller villig opp.», skrev hun.

Og fikk også støtte av en annen komiker, som skrev innlegget «Hvordan kan du være på mannens side i #Metoo?». Det tok ikke lang tid før Nettavisen samlet sakskomplekset i saken «Ørjan Burøe setter ny fyr på #Metoo i Kjendis-Norge».

Snakk om å snakke ut.

Det hjelper ikke å gjemme seg lenger når du har gjort noe dumt. For selv om alle eier sin egen historie, er det kanskje noen andre der ute som snakker høyere enn deg.

Noen vil si at det er problematisk, men slik er det altså blitt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer