Raser mot Svenskene: Forfatter Karl Ove Knausgård tar kraftig i i dagens Klassekampen, der han går til angrep på den svenske intelligentsiaens forståelse av det norske samfunnet. Foto: Scanpix
Raser mot Svenskene: Forfatter Karl Ove Knausgård tar kraftig i i dagens Klassekampen, der han går til angrep på den svenske intelligentsiaens forståelse av det norske samfunnet. Foto: ScanpixVis mer

- Det hjelper ikke si til svenskene at verden er i farger

Knausgård sier det er «en prøvelse å være norsk i Sverige».

I et intervju i dagens Klassekampen går forfatter Karl Ove Knausgård rett i strupen på intelligentsiaen i Sverige, og i særdeleshet den svenske journalisten og forfatteren Henrik Arnstad.
 
-Tenker svart-hvitt - Å være norsk i Sverige er en prøvelse, fordi deler av den svenske intelligentsiaen tenker så svart-hvitt. Det hjelper ikke å si til dem at verden er i farger, sier Knausgård til Klassekampen.

Arnstad kom for ikke lenge siden ut med boka «Älskade Facism», der han blant en rekke europeiske land trekker inn Norge. Tidligere denne uka sa han til Klassekampen at Norge er preget av en ekstrem nasjonalisme og derfor er spesielt mottakelig for fascistiske ideer.

FrP og fascisme I en lengre sak om deler av vårt nabolands syn på Norge i denne ukas Morgenbladet blir Arnstad gjengitt fra da han lanserte boka:

- Det er vanskelig å definere om det norske Fremskrittspartiet er et fascistisk parti, med populistiske innslag eller et populistisk parti med fascistiske innslag.

Arnstads syn på Frp har ikke falt i god jord hos Knausgård.

- Det er utrolig at en historiker kan være så historieløs. Fremskrittspartiet har ingenting med fascisme å gjøre, sier han til Klassekampen, og fortsetter å lange ut mot Arnstad:

Skikultur - Det hjelper ikke å si at 17. mai handler om selvstendighet og frigjøring, og at dagen har med motstand mot undertrykkelse og okkupasjon å gjøre. Alt Arnstad ser, er flagg, og flagg er for ham nasjonalsymbol. Nasjonalsymbol er nasjonalisme og nasjonalisme er fascisme, sier «Min Kamp»-forfatteren.

Knausgård drar også fram parallellen som ble trukket mellom fascisme og den norske skikulturen.

I en anmeldelse av Arnstads bok skrev nemlig den svenske forfatteren Anita Goldman at hun undret seg på om fascismen kanskje oppsto med Fridtjof Nansen.

«Om dette med nordmenn og langrenn virker som en naturlig kobling, som ikke har noe med politikk eller fascisme å gjøre, så tenker man annerledes når man har lest Henrik Arnstads bok», skrev Goldman i Expressen.

- Det elitistiske dyrkes På spørsmål fra Klassekampen om hvorfor nasjonalisme er et så betent tema i Sverige, svarer Knausgård:

- Jeg vet ikke, jeg er ikke forsker. Men en iøynefallende forskjell mellom Sverige og Norge er at det folkelige er veldig viktig i Norge, at det ikke skal være en forskjell på folk, slik at det elitistiske underspilles fullstendig. I Sverige er det omvendt, der underspilles det folkelige, og det elitistiske dyrkes.