Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«IS: Fremmedkrigerne»:

- Det hjelper ingenting å avskrive IS-sympatisører som gale

Mannen bak dramaserien «IS: Fremmedkrigerne» vil forstå IS-rekruttene.

TRAILER: «IS: Fremmedkrigerne» («The State») er Channel 4s ferske dramaserie som har rukket å skape debatt allerede før den har gått på lufta. Serien dreier seg om unge britiske menn og kvinner som reiser fra Storbritannia for å rekruttere seg til IS. Video: Channel 4 via YouTube Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOS ANGELES (Dagbladet):

- Det hjelper ingenting å avskrive IS-sympatisører som gale, vi må prøve å forstå hvorfor de gjør det de gjør, sier serieskaper Peter Kosminsky om «IS: Fremmedkrigerne».

Dramaserien gir et sjeldent innblikk i hva slags liv som venter vestlige IS-rekrutter når de ankommer Syria.

«Jihad er slit, dedikasjon, ærlighet, selvoppofrelse og kamp». Slik rosemales hellig krig av en av de nyankomne rekruttene i serien «IS: Fremmedkrigere» (originaltittel: «The State»).

Dramaet om fire unge briter som reiser til Syria og slutter seg til IS, skildrer den brutale virkeligheten som venter når man havner i klørne på verdens mest forhatte terrororganisasjon.

Serien gir derimot få svar på hvorfor unge mennesker vil forlate sine trygge liv i Vesten, for å bli jihadist-bruder eller dø på slagmarken i Syria. Så er heller ikke det poenget med serien.

IS-krigere: Trekløveret i midten med Ryan McKen som Ziyaad, Sebastian Griegel som Abu og Sam Otto som Jalal er sentrale i tv-serien. Foto: National Geographic
IS-krigere: Trekløveret i midten med Ryan McKen som Ziyaad, Sebastian Griegel som Abu og Sam Otto som Jalal er sentrale i tv-serien. Foto: National Geographic Vis mer

- Dette handler ikke om radikaliseringsprosessen, mest fordi akkurat den delen av fenomenet er veldokumentert. Det vi vet langt mindre om, er hva som venter dem som reiser ut for å verve seg, sier mannen bak serien, Peter Kosminsky, da Dagbladet møter ham i Beverly Hills.

Som en sekt

Livet i IS-områder er ikke overraskende ingen dans på roser, men de som drar dit er likevel ofte fulle av forventning og håp. De er også totalt overbevist om at de gjør det eneste rette.

- Det kan være vanskelig å forstå, men menneskene som drar føler sterkt at de har gjort et ærefullt valg. De mener vestlige samfunn er umoralske, og tror de er på vei til noe bedre.

- Når de kommer fram så knuses illusjonene deres imidlertid veldig kjapt. Mye av serien handler om hva som skjer når virkeligheten kolliderer med det idealsamfunnet rekruttene hadde sett for seg, etter å ha latt seg påvirke av det de finner på internett, sier han.

IS opererer som de fleste andre sekter når det kommer til å forføre nye medlemmer. De overøser søkende og rotløse mennesker med brorskap og varme i starten for å få dem til å føle seg betydningsfulle, for deretter å ta fra dem all frihet, verdighet og menneskelighet etter at de er blitt fanget i nettet.

Alt som skjer i serien er faktabasert, og det kan tidvis være svært ubehagelig å se på nedbrytingen av de fire hovedpersonene.

Lette bytter

Serieskaperen: Peter Kosminsky har vært opptatt av å stille spørsmål heller enn å gi svar. Foto: NTB scanpix
Serieskaperen: Peter Kosminsky har vært opptatt av å stille spørsmål heller enn å gi svar. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kosminsky gjorde research i 18 måneder før han satte i gang med innspillingen.

Det han oppdaget var at IS-rekruttene fra Vesten har lite til felles. De er både kvinner og menn, kommer fra alle samfunnslag, og har ulik motivasjon for å reise ut. Noen er traumatiserte på grunn av vonde opplevelser tidligere i livet, noen føler seg som fremmede i eget land, mens andre drar fordi de føler det er et kall.

- Min karakter Jalal drar til Syria for å kjempe mot Assad på vegne av sine muslimske brødre og søstre i Syria, det er hans hovedmotivasjon. Han har ingen antipatier mot Vesten, forklarer skuespiller Sam Otto.

Noen fellestrekk blant IS-rekruttene finnes likevel. Veldig mange av dem som reiser er konvertitter, eller nyfrelste muslimer med begrenset kunnskap om islam.

- De har ingen virkelig forståelse av troen, kun en overflatisk tolkning av den. IS er flinke til å vri og vende på religionen for å få den til å passe deres verdensbilde. Rekruttene er også ofte veldig naive. De er derfor et lett bytte for manipulerende propaganda, og blir deretter utnyttet på det groveste. Det er tragisk, sier Otto.

Han understreker likevel at arbeidet med serien ikke har gitt ham sympati for fremmedkrigere.

- Men det har økt forståelsen min for fenomenet, sier han.

Holder opp et speil

Men fortjener rekruttene kanskje vår sympati likevel? Eller bør de straffes hardt hvis de greier å komme seg tilbake? Kosminsky ønsker ikke å svare på det.

- Jobben min som dramaturg er å holde opp et speil for samfunnet, og heller stille spørsmål om hvorfor dette skjer. Den militære beseiringen av IS i krigsområder har ført til at vi har fått en økning av terroraksjoner i storbyer i Europa, og folk er rasende, noe de har all grunn til å være. Instinktivt er det lett å avskrive IS-sympatisører som psykotiske gærninger, men det løser ingenting. Dette dramaet prøver å være en antitese til den slags forenkling av terrorister, sier Kosminsky.

Han håper serien vil gi publikum et litt mer sofistikert syn både på terrorens inntog i våre samfunn og dem som står bak.

- Jeg tenker også at vi må tvinge oss selv til å forsøke å kommunisere med rekruttene som medmennesker, til tross for at de har begått noen uforståelige og skremmende handlinger. Jeg vet det virker veldig vanskelig, men jeg tror det er nødvendig.

«IS: Fremmedkrigerne» er en serie i fire episoder som hadde premiere på National Geographic Channel 10. september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!