«Det hjelper med et kamera og mange ruller med film»

Fotografen Tom Sandberg vises i New York.

Se fotoserie

(Dagbladet.no): Den norske kunstfotografen Tom Sandberg åpnet søndag sin første separatutstilling i USA. Åstedet er galleriet P.S.1 på Long Island, en avdeling av New Yorks Museum of Modern Art.

Utstillingen er retrospektiv og står framme til 16. april.

- Utstillingen i New York viser om lag 38 arbeider fra 1986 og fram til i dag, med hovedvekt på nyere fotografier. Bob Nickas ved P.S.1, MoMA, er kurator for utstillingen som er laget i nært samarbeid med meg, sier fotografen til Dagbladet.no.

Det er Sandbergs første separatutstilling i USA, men kunstneren har lenge jobbet med gallerier og museer både i Norge og internasjonalt.

- Hva vil du selv si var ditt gjennombrudd som fotograf, og siden når har du kunnet leve av det?

- I Norge var det viktig både for meg og for fotografiet som kunst at Henie-Onstad Kunstmuseum presenterte mine arbeider på slutten av 1970-tallet. Det har selvsagt ikke alltid vært lett å jobbe med foto på denne måten, men man må ikke glemme at vi i Norge har fantastiske støtteordninger for kunstnere som man har kunnet lene seg på i perioder.

- Når begynte du å ta bilder, og hvordan skjønte du at du faktisk skulle bli - og være - fotograf?

- Øverst i Groruddalen på slutten av 60-tallet. Fotograferingen var og er en nødvendighet for meg.

- Hvordan tar man et godt bilde?

- På instinkt, først og fremst.

- Jeg synes bildene dine veksler - ganske brått - mellom å være nære, fysiske, erotiske, lokkende, til «fjerne» drømmebilder. Hvordan vil du forklare dette spennet? Og hvordan opplever du selv dine gjennomgående temaer og/eller motiver?

- Jeg jobber veldig intuitivt. Men det er nok en dynamikk mellom nærhet og fravær. Fotografiet er jo en kompleks dialog mellom lys og mørke, som livet for øvrig.

- Hva jobber du mest med nå for tida?

- «Art is about recording and reporting,» ifølge Francis Bacon. Jeg prøver jo hele tiden å bevege meg dypere, eller høyere, og mer stille.

- Noe annet du vil fortelle?

- Som Bob Dylan sier: «You don\'t need the weatherman to know which way the wind is blowing». Men det hjelper med et kamera og mange ruller med film.

NÆRT: Et av Tom Sandbergs fotografier som denne vinteren er stilt ut i New York. <a href="http://db.no/kultur/2007/02/13/491878.html">Se flere i vår fotoserie.</a>
SELVPORTRETT: Tom Sandberg i stol.
«EN NØDVENDIGHET»: Slik omtaler Tom Sandberg fotograferingen. Nå debuterer han i New York.