Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Det hjerteløse mørket

Noen av USAs president Donald Trumps mest grufulle handlinger ble stanset av gråtende, små barn. Men innvandringspolitikken hans kan likevel seire.

ANHOLDT: Asylsøkere fra Mellom-Amerika venter mens USAs grensepoliti anholder dem ved McAllen, Texas. Foto: John Moore/Getty Images/AFP
ANHOLDT: Asylsøkere fra Mellom-Amerika venter mens USAs grensepoliti anholder dem ved McAllen, Texas. Foto: John Moore/Getty Images/AFP Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Med hat, mistro, kaos og frykt er Trump og hans medskyldige i ferd med å forgifte USA. Denne våren innførte han nulltoleransepolitikken som innebar å ta barna fra foreldre som er mistenkt for å ha tatt seg ulovlig inn i USA. Siden er mer enn 2.300 barn tatt. Hjerteskjærende scener med gråtende barn som ble revet ut av armene på foreldrene og sendt til interneringsleire, viste hvor langt presidenten var villig til å gå. Til slutt ble presset så massivt at Trump snudde. Likevel er det høyst usikkert hva som faktisk vil skje med barna.

Fram til han undertegnet presidentordren som beskytter dem mot hans egen umenneskelighet, hevdet han - uten rot i virkeligheten - at det hele var Demokratenes skyld. I realiteten misbrukte han barna på uhyrlig vis. Å dra hele diskusjonen om strammere innvandringspolitikk så langt ut i sin mørkebrune avkrok, var en strategi. Liknende triks har Trump brukt før. Ved å innta en ekstrem forhandlingsposisjon prøver han å tvinge motparten mot seg. Dersom han lykkes, tror han det ser ut som han viser styrke og er villig til å komme motparten i møte. I realiteten ender de da ofte med en løsning langt inne på Trumps banehalvdel. At han er villig til å traumatisere barn i et slikt spill, sier alt om hvor uegnet Trump er som president.

Gjennom hele sitt voksne liv har han leflet mer eller mindre åpenbart med rasisme. Dette er blant annet mannen som vil ha mur mot Mexico og beskriver latinamerikanere som voldtektsmenn eller dyr. Dette er mannen som ville ha innreiseforbud for muslimer. Dette er mannen som kaller deltakere i en nazimarsj for «veldig fine folk». Dette er mannen som vil ha flere innvandrere fra Norge, men stanse innvandring fra det han kaller «drittland» i Afrika.

Også USA som land har en lang og stygg historie med slaveri, segregering og rasisme. Men Trumps skamløse løgner, orwellianske nytale og komplette mangel på medmenneskelighet og anstendighet har senket landet inn i et dypere mørke. Trump sier ofte at innvandringspolitikken må strammes kraftig inn for å holde voldelige gjenger ute. Som så ofte ellers baserer han seg på fordommer heller enn fakta. Landet har anslagsvis 11 millioner papirløse innvandrere, ifølge Pew Research Center. En svært omfattende studie nylig publisert i tidsskriftet Criminology konkluderer med at økning i papirløse innvandrere ikke øker den voldelige kriminaliteten. Tvert imot er mange en viktig del av arbeidslivet og bidrar til fellesskapet uten å ha tilgang til sosiale ordninger.

I Kongressen forsøker republikanske politikere uten moralsk ryggrad dels å forsvare det uforsvarlige og dels å finne løsninger som demper Trumps mest ekstreme innfall. Et lovforslag de jobber med, innebærer blant annet at de vil finansiere deler av Trumps mur, stramme inn innvandringen og gjøre det vanskeligere å søke asyl. Samtidig prøver de å finne ut hvordan de skal løse situasjonen med mindreårige asylsøkere. De færreste støtter splitting av familier, men skal barna i så fall holdes på ubestemt tid i leirer sammen med foreldre, som venter på å få asylsøknader behandlet? De prøver også å finne en løsning for om lag 800.000 såkalte dreamere. Det er papirløse innvandrere, som kom til USA som mindreårige, og som fikk arbeidstillatelse gjennom DACA-forskriften til daværende president Barack Obama. I fjor varslet Trump at ordningen skulle stanses. Avstemningen om lovforslaget er utsatt til neste uke fordi republikanerne ikke klarer å bli enige. Ingen demokrater støtter dem.

Selv fungerer Trump som en politisk flammekaster. Han har effektivt sørget for at latinamerikanske velgere og veldig mange andre vil holde seg langt unna republikanerne i mellomvalget til høsten. Trolig satser han på at hatefull retorikk vil fyre opp kjernetroppene tilstrekkelig til å demme opp for sinnet og avskyen på motsatt side.

Trump er en tanketom og tragisk skikkelse. Men han kan klare å kaste lange skygger i tiår framover. Det er dramatisk for et land som ble en økonomisk, teknologisk og kulturell supermakt blant annet takket være omfattende innvandring. Oppskriften hans av fremmedfrykt, nasjonalisme, konspirasjonsteorier og «alternative fakta» har allerede sendt USA til et sted fylt av splittelse, mistro og hat. Da kan veien være lang tilbake til gode politiske løsninger.

- SKAM DEG: Kirstjen Nielsen, USAs innenriksminister, blir her oppsøkt og konfrontert av demonstranter mens hun spiser på en meksikansk restaurant. Nielsen er ansvarlig for USAs nye og strenge innvandringspolitikk som har ført til at over 2000 barn er skilt fra foreldrene sine den siste måneden. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!