Det høgreradikale paradokset

Høgreekstremisme må ikkje blandas med høgreradikalisme.

KONSPIRASJONSTEORETIKER: Nynazisten Varg Vikernes bygger sin konspirasjon på at det er sionistane som styrer statsmakten og byggjar grunnen gjennom sine mange reguleringar for multikulturalisme. Foto: Ingun Mæhlum
KONSPIRASJONSTEORETIKER: Nynazisten Varg Vikernes bygger sin konspirasjon på at det er sionistane som styrer statsmakten og byggjar grunnen gjennom sine mange reguleringar for multikulturalisme. Foto: Ingun Mæhlum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Toårsmarkinga for 22. juli-massakren er over. Vi er på nytt blitt minna om høgreekstermismen og kva konsekvensar det kan bli når den blir teken ut i praksis. Men høgreekstremisme må ikkje blandas med høgreradikalisme.

Høgreradikalisme i Europa, kan vi seie, er eit samleomgrep på politiske parti og rørsler til høgre for den parlamentariske konservatismen. Høgreradikale parti kan anta nynazistisk eller nyfascistisk form, avhengig av dei politiske tradisjonane i vedkomande land. Eller dei opptrer som legale politiske parti.

Høyreradikalisme er ikkje automatisk høgreekstremisme, men meir høgrepopulisme, for dei høgreradikale fungerer gjerne innanfor ordinære demokratiske rammer, og aksepterer ikkje opent bruk av vold i politisk samanhang. I blant kan høgreradikale rørsler og parti forfekte ei utviding av demokratiet på enkelte område. For eksempel kan dette framkomme gjennom forslag om meir bruk av folkeavstemmingar fordi «staten» er ein hovudfiende.

Dei høgreradikale er tilhengarar av konspirasjonsteoretiske tilnærmingar til politiske spørsmål. Eit kjennemerke ved deira konspirasjon er deira oppfatning av at marxismen lever i den rådande politikken, men tilslørt. For eksempel hevder Peder Jensen (alias Fjordman) som eksponent for dette i sine tekster frå 2007 at «ikkje berre har marxismen overlevd, men den trives og har vekst seg sterkare i vår tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer